Již třetím rokem vozí cestující elektrobusy do BB Centra na Brumlovce

Již tři roky provozuje dopravce ARRIVA dva elektrobusy na bezplatných linkách BB1 a BB2 spojující stanici metra Budějovická s multifunkčním areálem BB Centrum v Praze. Do pravidelného provozu s cestujícími vyjely tyto vozidla dne 3. února 2016 a od té doby najezdil jeden z elektrobusů přes 67 tisíc kilometrů a druhý vůz z důvodu častějších oprav okolo 55 tisíc kilometrů. Na jednom pořadí linky pak vůz najezdí denně okolo 110 kilometrů.

Dva nové elektrobusy SOR EBN 9.5 dodal dne 28. ledna 2016 významný český výrobce autobusů SOR Libchavy. Oba vozy přidělil dopravce tehdy do provozovny Vršovice a v listopadu roku 2017 se obě vozidla přestěhovaly do nové provozovny v Malešicích. Opatřeny jsou reklamním polepem na multifunkční areál BB Centrum. Elektrovýzbroj dodala společnost Cegelec. Vozidla jsou vybavena 180 články lithium-iontových akubaterií o celkové kapacitě 172 kWh. Na jedno nabití ujede elektrobus v běžném provozu s cestujícími 130-150 kilometrů a za rok každý najezdí okolo 20 000 km. Obsaditelnost vozu je 73 cestujících a v obou vozidlech mohou tak cestující využít i Wi-Fi připojení.

Slavností uvedení obou vozidel do provozu bylo tehdy za přítomnosti zástupců developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA. Generální ředitel ARRIVA Daniel Adamka tehdy uvedl: „Elektrobusy jsou vynikající do měst s hustým provozem, kde zplodiny z dopravy neúměrně zatěžují životní prostředí. U nás jsou zatím spíš popelkou, budu se ale snažit, aby dál přibývaly“.

Elektrobus při svém příjezdu do zastávky Brumlovka, 21.1.2019.

Dopraváček

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading