České dráhy provozují dvanáct nových lokomotiv EffiShunter 300

Poslední z objednaných lokomotiv EffiShunter 300 převzal národní dopravce od společnosti CZ LOKO na konci února 2019. Předmětem veřejné zakázky byla výroba a dodávka celkem dvanácti motorových lokomotiv pro staniční posun, plně způsobilých k provozu na vlečkách, celostátních a regionálních tratích v České republice. Nové lokomotivy EffiShunter 300 z podstatné části nahrazují lokomotivy řady 714, s cílem snížení nákladů. České dráhy tak během cca 30 let životnosti těchto nových lokomotiv ušetří řádově desítky milionů korun.

Jedná se o nejmenší lokomotivy, které společnost CZ LOKO nabízí svým zákazníkům. EffiShunter 300 je dvounápravová lokomotiva, která je poháněna spalovacím motorem CAT C13 o výkonu 328 kW a maximální rychlostí 60 km/h.

Jan Kutálek, ředitel prodeje CZ LOKO, k těmto lokomotivám uvedl: „Pro provozovatele je hlavní výhodou vysoká spolehlivost nových lokomotiv. Dále pak cca. 40 % úspora provozních hmot a velmi nízké náklady na jejich pravidelný servis. Okolí pak ocení snížení hlučnosti a splnění nejpřísnějších emisních limitů EU Stage IIIB. To platí zejména v hustě obydlených oblastech a krytých halách, kde jsou posunové práce v osobní dopravě často prováděny.“

Dopraváček

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading