Brněnská přehrada ukončila 73. plavební sezóna

73. plavební sezóna je u konce, od půlky dubna do konce října se na výlet lodí vypravilo 245 tisíc lidí, což je o 10 tisíc více než v loňském roce. Na hladinu se šestice plavidel vrátí v dubnu 2020. Nejvíce lidí má o lodní dopravu zájem tradičně o prázdninách. Nejvytíženějším měsícem byl letos srpen, kdy si jízdenku na loď zakoupilo 75 tisíc lidí.

Konec sezóny ale zdaleka neznamená zastavení provozu v areálu lodní dopravy. „Po vytažení lodí na břeh je čeká kontrola a servis – demontáž baterií, odvodnění, prohlídka podponorové části plavidel, kormidelních a požárních systémů, ovládací elektroniky atd., dále obnova venkovních nátěrů a palubního vybavení,“ vyjmenovává práce vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

 „S letošní plavební sezónou jsme spokojeni, obliba výletů na lodi je úměrná počasí a kvalitě vody v přehradě, v tomto směru nám letos přálo štěstí,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. „V posledních letech registrujeme zvyšující se zájem o soukromé plavby, za letošní rok jsme jich měli 215, v některých termínech jsme museli objednávky dokonce odmítat,“ dodal Havránek. Veřejnost tyto plavby využívá nejčastěji pro firemní akce, oslavy nebo svatby.

Foto: DPMB

Pro příští sezónu připravuje dopravní podnik hned dvě velké novinky, tou hlavní bude návrat zrekonstruované lodi Dallas, která je technickou kulturní památkou a kterou v roce 1955 postavili svépomocí zaměstnanci dopravního podniku. Specializovaná firma jí vrací původní podobu od konce února, na hladinu se ve staronovém kabátě pro veřejnost spustí v létě 2020. Aby měla loď kde nocovat, rozšíří do jejího návratu dopravní podnik plovoucí molo pro stání lodí. Náklady na rekonstrukci lodi Dallas jsou 15,6 milionů korun, necelou třetinu pokryje dotace. Podnik avizoval, že se lodi vrátí jméno Moskva, které je její původní. Jeden Dallas už totiž na přehradě v současnosti vyplouvá. „Protože přejmenování podle loďařů přináší smůlu, chtěli jsme se vrátit k jejímu původnímu jménu. Toto rozhodnutí však vzbudilo rozporuplné emoce, rádi na toto téma ještě otevřeme diskusi,“ uvedl Havránek.

Druhou připravovanou novinkou je výstavba nové bezbariérové zastávky, jejíž pracovní název je zatím Nová osada. V provozu nahradí stávající zastávky Osada a Sokolské koupaliště. Jízdní doba lodí však zůstane zachovaná.

DPMB

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading