V Břeclavi mají zrekonstruovanou výpravní budovu za 69 milionů korun

Správa železnic otevřela zrekonstruovanou výpravní budovu v Břeclavi. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 69 milionů korun. Byly provedeny úpravy vnitřních veřejně přístupných prostor a přístavba spojovacího koridoru mezi odbavovací halou stanice a autobusovým nádražím. Objekt navíc získal částečně historickou podobu.

Cestující mají nyní k dispozici novou čekárnu. Nové je rovněž ČD centrum se čtyřmi pokladnami a stejně tak prodejní místo dopravce RegioJet. V přízemí budovy vznikla provozovna pekařství, prostory muzea železniční historie pro město Břeclav, místnosti Policie ČR, dopravní kancelář se sociálním zázemím, kancelář ostrahy, prodejní místo krajského koordinátora KORDIS JMK a dva menší komerční prostory. V patře získala nové kanceláře Česká správa sociálního zabezpečení pro posudkové lékaře a důchodovou agendu.

 „Stanice Břeclav je po brněnském hlavním nádraží druhým nejvýznamnějším železničním uzlem na jižní Moravě. Zdejší výpravní budova je vůbec největší v tomto regionu, kterou má na starosti Správa železnic. Její rekonstrukce byla zařazena mezi prvními v našem investičním plánu po převodu osobních nádraží od Českých drah. Proto jsem rád, že v ní budou využívat prostory také policisté a správa sociálního zabezpečení,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Jak dodal, kolejovou část stanice už SŽDC v minulosti zmodernizovala, stejně tak byl dokončen navazující autobusový terminál.

Podle Správy železnic investice řešila celkovou rekonstrukci výpravní budovy, která byla také kompletně zateplena. Projekt zahrnoval přestavbu ČD centra, vestibulu a bývalé administrativní části. Zásadní změnou prošlo hlavní průčelí objektu, které získalo svoji téměř původní historickou podobu z roku 1889. Před dvoupodlažní částí budovy byl vystavěn prosklený koridor pro pohyb cestujících od autobusového nádraží do vestibulu. Dále došlo k výměně střešní krytiny a veškerých oken a dveří.

Dopraváček, zdroj a foto: Správa železnic

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading