DPP vypravil do pražských ulic další pojmenovanou tramvaj Škoda 15T

Dopravní podnik hl. m. Prahy vypravil v pátek 6. března 2020 do pražských ulic další pojmenovanou tramvaj, tentokrát po Františku Ringhofferovi IV. Motolský vůz Škoda 15T ev.č.9374 tak obdržel speciální polep a vizuál v interiéru a připojí se k vozům pojmenovaných po pánech Pšeničkovi, Křižíkovi, Pelikánovi, Hlaváčkovi, Kardausovi a Mölzerovi.

Dopravní podnik si tohoto pokračovatele slavné továrnické rodiny z pražského Smíchova, významného inženýra a zakladatele Ringhofferových závodů vybral ze dvou důvodů: při příležitosti letošního 80. výročí od jeho úmrtí a uvedení tramvají T2 po téměř 56 letech do pravidelného provozu v Praze. Tramvaje T2 byly vyrobeny ve stejné továrně, kterou rod Ringhofferů na Smíchově od roku 1852 budoval a do roku 1946 po něm nesla i jméno (závody Ringhoffer-Tatra). František Ringhoffer IV. stál v čele smíchovské vagónky 31 let.

„Pojmenovávání tramvají po historických osobnostech spjatých s pražskou hromadnou dopravou je důstojné a viditelné připomenutí těchto osobností, proto jsme se rozhodli v něm pokračovat. Konkrétně 29. února 2020 uběhlo přesně 80 let od smrti Františka Ringhoffera IV., který k rozvoji železniční a tramvajové dopravy v první polovině 20. století přispěl v obrovské míře. Jméno Ringhoffer tak ponese, tedy spíše poveze, tramvaj 15T s evidenčním číslem 9374. Tuto tramvaj jsme nevybrali náhodně, její evidenční číslo má také spojitost s Františkem Ringhofferem IV., který se narodil v roce 1874. Bude už sedmou pražskou pojmenovanou tramvají,“ říká Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Dopraváček, zdroj: DPP

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading