Solaris dodá dvacet autobusů Urbino 12 Hydrogen společnosti Connexxion v Nizozemsku

Zástupci společností Solaris Bus & Coach SA a provozovatele veřejné dopravy Connexxion, která je součástí skupiny Transdev, podepsali smlouvu na dodávku dvaceti vodíkových autobusů Solaris Urbino 12 Hydrogen. Všechny autobusy by měly být v provozu ke konci roku 2021. Nákup vozidel je financován v rámci projektů JIVE a JIVE2. Součástí této smlouvy je i servis vozidel na 12 let.

„Stále více městských provozovatelů se rozhoduje pro moderní a bezemisní dopravní řešení pro své regiony. Výhody vodíku jako zdroje energie jsou nesporné. Je nám ctí, že můžeme na těchto  rozhodnutích s Connexxion participovat,“ uvedl Petros Spinaris, zástupce generálního ředitele společnosti Solaris Bus & Coach S.A.

Technologicky vyspělé vodíkové Solarisy používají sadu palivových článků o výkonu 70 kW. Vodík je uložen v plynné formě v 5 tancích nové generace, které jsou umístěny na střeše vozidla. Sada kompozitních nádrží typu 4, umístěných podélně nad první nápravou vozidla, má celkový objem 1 560 litrů.

Energie potřebná k pohonu se vyrábí v palivovém článku a je přiváděna do hnacího ústrojí vozidla v nápravě s elektrickými motory. Solaris je také vybaven baterií Solaris High Power, která funguje jako další úložiště elektrické energie. Jedinými vedlejšími produkty vznikajícími během provozu jsou teplo a pára. Tím vozidla Solaris Urbino 12 Hydrogen nevytvářejí žádné škodlivé látky.

„Naše silnice jsou stále rušnější. Zdraví našich cestujících a obyvatel je pro nás nanejvýš důležité, proto uvedení do provozu vozidel zajišťujících čistší vzduch je velkým krokem vpřed, “říká Floor Vermeulen, regionální ministr dopravy a dopravy v provincii Jižní Holandsko.

Klimatizované autobusy budou mít 37 míst k sezení, uspořádání dveří 1-2-0, cestujícím budou k dispozici USB porty pro nabíjení drobné elektroniky. Lepší viditelnost pro řidiče zajistí speciální kamerový systém, který nahradí zpětná zrcátka a promítá obraz do obrazovek uvnitř vozidla.

Společnost Connexxion pořídila v Nizozemsku první autobusy značky Solaris v roce 2017, tehdy převzala  40 kloubových autobusů Solaris Urbino 18. O rok později, v roce 2018, zadal provozovatel dvě nové objednávky na 4 kloubové autobusy Solaris Urbino 18 a 2 CNG.

Interiér autobusu Solaris Urbino 12 Hydrogen (foto: Solaris).

Dopraváček, zdroj: Solaris Bus & Coach SA

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading