České dráhy hlásí pokles tržeb na jízdném v období pandemie až o 90%, propouštět zaměstnance zatím nemusejí

Železniční osobní doprava začíná s postupným oživováním pozastavených linek z důvodu omezení šíření koronaviru. Českým drahám v důsledku nižší poptávky ze strany cestujících poklesly tržby z osobní dopravy až o 90 % oproti běžnému stavu.

„V návaznosti na vládní opatření o omezení pohybu osob došlo k poklesu tržeb za osobní železniční dopravu až na cca 10 % oproti běžnému provozu. Po Velikonocích sledujeme mírné oživení a růst tržeb na cca 15 % ,“ uvádí tisková mluvčí Českých drah Gabriela Novotná a dodává: „Několikatýdenní výpadek tržeb se výrazně promítne do hospodaření, což budou v našem případě miliardy korun. “

Na druhou stranu České dráhy nebyly nuceny řešit aktuální nižší poptávku snižováním stavu svých zaměstnanců. Část zaměstnanců zůstala doma na překážkách ze strany zaměstnavatele. Po dohodě s odbory zaměstnancům za dny, kdy pro ně nemají ČD práci, vyplácí 70 % mzdy. Zaměstnanci však nemusejí být doma celý měsíc, ale podle potřeby, například jen několik dnů v týdnu.

Osobní doprava v závazku veřejné služby se začíná postupně vracet k původnímu rozsahu před vypuknutím pandemie. Po dohodě s Ministerstvem dopravy jsou obnoveny od neděle 26. dubna 2020 některé dálkové linky. Jde o spoje Západní expres z Prahy přes Plzeň do Chebu, railjet Vindobona ve vnitrostátním úseku z Prahy do Břeclavi, Krušnohor z Prahy přes Ústí nad Labem do Karlových Varů a Chebu a Valašský expres ve vnitrostátním úseku z Prahy přes Olomouc do Horní Lidče.

Obnovení provozu dalších dálkových a regionálních spojů se bude uskutečňovat postupně podle požadavku objednavatelů a rostoucího počtu cestujících.

Dopraváček/Radek Doležal

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading