V sobotu 23. května vyjedou další rekreační vlaky i Cyklobus

Po nedávném zahájení provozu posilových vlaků především do turisticky významných destinací horního i dolního Posázaví bude od soboty 23. května 2020 zahájen provoz i zbylých rekreačních vlaků na území Prahy a Středočeského kraje. Po delší zimní přestávce tak vyjedou vlaky pro turisty i cyklisty. Kromě vlaků vyjede tuto sobotu také speciální Cyklobus mezi Dobřichovicemi a Kytínem. O týden později pak zahájí 7. sezónu i výletní vlak Cyklohráček z Prahy do Slaného a Zlonic pro rodiny s dětmi.

S tím, jak se postupně vrací normální život i do veřejné dopravy, navyšujeme kapacitu také pro všechny výletníky, kteří cestují na pěší výšlap či s kolem do krásných míst Prahy i středních Čech. Speciální vlaky dovezou cestující i s kolem pohodlně z centra Prahy až třeba do Brd, na Kokořínsko, do Posázaví nebo do Českého ráje. Aby byla i cesta cílem, nasazují dopravci na některé vlaky i speciální retrovozy či lokomotivy. Chceme, aby i o víkendech lidé dávali přednost veřejné dopravě před osobním autem,“ říká náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

„Ne všude se dostanete vlakem, proto dále posilujeme od soboty také autobusové linky do turisticky vyhledávané oblasti Štěchovicka nebo do Průhonic. Všemi turistickými vlaky pod hlavičkou PID můžete cestovat po Praze i Středočeském kraji na jízdenky Pražské integrované dopravy. Ty často vyjdou výhodněji než jednorázová jízdenka dopravce a navíce je můžete koupit pohodlně odkudkoli přes mobilní aplikaci PID Lítačka,“ doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

Pražský motoráček

Historický motoráček po nejhezčí železniční trati v Praze, tzv. Pražském semmeringu, jezdí od 23. května 2020 po celý zbytek roku o sobotách, nedělích a státních svátcích.

  • Odjezdy z Prahy hl.n.: 8:30, 10:37, 12:29, 14:27
  • Odjezdy z Prahy-Zličína: 9:45, 11:45, 13:45, 15:45

Zajímavosti na trase: Království železnic, Pražský Semmering, Hradiště a vyhlídka Děvín, Park Cibulka

Bezdězský rychlík

Letos zbrusu nový turistický vlak zajišťuje přímé spojení Prahy s oblastí Bezděz a Valdštejna. V provozu je každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května až do 1. listopadu 2020. Ve vlaku platí tarif PID a KŽC Doprava, s.r.o., neplatí zde tarif ČD. Jízdní doklady se prodávají též ve vlaku u vlakvedoucího bez přirážky.

  • Odjezd z Prahy hl.n.: 8:59
  • Odjezd z Bezdězu: 17:35

Zajímavosti na trase: Škoda Auto Muzeum, Letecké muzeum Metoděje Vlacha, Zřícenina hradu Zvířetice, Státní hrad Bezděz

Cyklovlak Cyklo Brdy

Turistický vlak s historickou lokomotivou sveze všechny výletníky až do Jihočeského kraje každou sobotu, neděli i státní svátky od 23. května až do 1. listopadu. Ve vlaku platí tarif PID a ČD.

  • Odjezd z Prahy hl.n.: 8:36
  • Odjezd z Bezdězu: 16:53

Zajímavosti na trase: Království železnic, Rozhledna Městská hora a medvědárium Beroun, Muzeum Českého krasu v Berouně, Koněpruské jeskyně, Muzeum Výtopna Zdice, Poutní areál Svatá Hora, Hornický areál Březové hory, Památník Vojna Lešetice, Státní zámek Březnice a synagoga v Březnici, Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem

Pozor, výluka! Ve dnech 23. a 24. května 2020 bude vlak Cyklo Brdy v úseku „Příbram – Blatná“ a zpět z důvodu výluky nahrazen autobusy náhradní dopravy.

Výletní vlak Český ráj

Turistický vlak Český ráj z Prahy do pohádkového města Jičín a okolí Prachovských skal jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. Ve vlaku platí tarif PID a ČD. Vlak je složen z motorové soupravy a cestujícím nabízena úschova během přepravy (do vyčerpání kapacity). Pro větší skupiny zájemců doporučujeme objednat rezervaci na e-mail: info@cd.cz.

  • Odjezd z Prahy Masarykova nádraží: 8:49
  • Odjezd z Turnova: 16:43

Zajímavosti na trase: Zámek Křinec, Muzeum klasického knihařství Rožďalovice, Místní vlastivědné muzeum v Železnici, Zřícenina hradu Trosky, Zámek Hrubá Skála, Hrad Valdštejn

Kokořínský rychlík

Kokořínský rychlík jezdí z Prahy do oblasti Kokořínska, do městečka Mšeno a zpět každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. Ve vlaku platí tarif PID a KŽC Doprava, s.r.o., neplatí zde tarif ČD. Jízdní doklady se prodávají též ve vlaku u vlakvedoucího bez přirážky.

  • Odjezd z Prahy hl.n.: 8:36
  • Odjezd ze Mšena: 17:03

Zajímavosti na trase: Zámek Mělník, Skalní obydlí ve Lhotce, Zrušená železniční trať Lhotka u Mělníka – Střednice, Městské lázně ve Mšeně, Hrad Kokořín, Kokořínský důl

Posázavský motoráček

Posázavský motoráček jezdí z Prahy po trati tzv. Posázavského pacifiku přes Vrané nad Vltavou a Jílové u Prahy až do Čerčan a zpět. Jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. Ve vlaku platí tarif PID a KŽC Doprava, s.r.o., neplatí zde tarif ČD. Prodej jízdenek je zajištěn ve vlaku.

  • Odjezdy z Prahy hl.n.: 7:37 (jen sobota), 12:24 (jen neděle)
  • Odjezdy z Čerčan: 12:04 (jen sobota), 17:34 (jen neděle)

Zajímavosti na trase: Pikovická jehla, Železniční viadukt Žampach, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, Vojensko-technické muzeum Lešany, Hrad a muzeum Týnec nad Sázavou, Muzeum kočárů a zámek Vysoká Lhota

Rakovnický rychlík

Rakovnický rychlík jezdí údolím řeky Berounky a Rakovnického potoka z Prahy přes Beroun a Křivoklát do Rakovníka a zpět každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. Ve vlaku platí tarif PID a KŽC Doprava, s.r.o., neplatí zde tarif ČD. Jízdní doklady se prodávají též ve vlaku u vlakvedoucího bez přirážky.

  • Odjezd z Prahy hl.n.: 9:08
  • Odjezd z Rakovníka: 15:34

Zajímavosti na trase: Království železnic, Rozhledna Městská hora a medvědárium Beroun, Muzeum Českého krasu v Berouně, Koněpruské jeskyně, Hamousův statek Zbečno, Státní hrad Křivoklát, Rozhledna Velká Buková, Město Rakovník, Muzeum T. G. M. v Rakovníku

Cyklobus (Dobřichovice – Mníšek pod Brdy – Kytín)

Speciální linka Cyklobusu pojede každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. Spoje linky navazují v Dobřichovicích na vlaky linky S7 (trať 171 Praha – Řevnice – Beroun) z obou směrů. Na lince platí Tarif PID, tj. v cyklobusu se jízdní kolo přepravuje za 16 Kč, ve vlacích je nutné kolo odbavit dle tarifu železničního dopravce.

Cyklobus zlepšuje přístupnost výše položených cyklisticky atraktivních oblastí Brd veřejnou dopravou pro Pražany i obyvatele údolí Berounky. Provoz linky je zajištěn upraveným autobusem pro přepravu 25 jízdních kol připevněných v úchytech.

Zajímavosti na trase: Přírodní památka Černolické skály, Zámek Řitka, Zámek Mníšek pod Brdy, Barokní areál Skalka v Mníšku pod Brdy, Kytín

  • Odjezdy z Dobřichovic, nádraží: 8:30, 10:30, 12:30, 14:30, 16:30
  • Odjezdy z Kytína: 9:25, 11:25, 13:25, 15:25

Ropid

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading