OBRAZEM: Čiernohronská železnica

Těžba a zpracování dřeva patřilo odnepaměti k hlavním zdrojům obživy obyvatel slovenských hor. Právě z toho důvodu vznikl v letech 1908 až 1909 první úsek Čiernohronské lesní dráhy (ČHLD), která v dobách své největší slávy čítala 131,98 km tratí klikatících se v dolinách Čierného Hrona. Vrcholu dosáhla dráha v 50. letech, kdy bylo přepraveno až 300 000 m3 dřeva ročně. S nárůstem silniční dopravy však začal význam dráhy upadat, až byl k 31. 12. 1982 na zbývajících 36 km definitivně ukončen provoz. ČHLD však byla zapsána na seznam kulturních památek a už v roce 1983 započala její oprava.

Od roku 1992 zabezpečuje turistický provoz nástupnická organizace Čiernohronská železnica (ČHŽ). Vlaky jsou v provozu do půlky září.

V tomto roce jezdí vlaky na všech třech trasách do 13.9.2020. Zelená trasa vede do Vydrovské doliny, jejíž součástí je i rozsáhlý lesnický skanzen. Na modré trase jezdí vlaky do Dobroče, místí části obce Čierny Balog. Zajímavostí na této trase je i fotbalové hřiště, přes které vlak projíždí. Poslední červená trasa končí ve výhybně Šánske.

Zároveň jsou každoročně pořádány Mikulášské a Silvestrovské jízdy pro veřejnost.

Odkaz na oficiální stránky ČHŽ: https://www.chz.sk

Zdroj: Čiernohronská železnica

Dopraváček, spolupráce Lukáš Prukl

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading