Pražští radní rozhodli o projektu elektrifikace linky 134, vyzkouší se čtyřpólové nabíjení elektrobusů

Pražští radní rozhodli na svém pondělním zasedání o projektu elektrifikace linky číslo 134 formou čtyřpólového nabíjení elektrobusů. Projekt elektrifikace linky připraví společnost Operátor ICT, a.s. (OICT). Předpokládané náklady činí necelých 2,5 milionu korun. Testovací provoz by mohl začít v první polovině roku 2022.

Autobusy v Praze spotřebují během jednoho roku přibližně třicet milionů litrů nafty. I díky čtyřpólovému nabíjení elektrobusů budeme moci toto číslo nadále aktivně snižovat. Slíbili jsme to Pražanům v Klimatickém závazku. Technologie čtyřpólového dobíjení umožní autobusy nabíjet i na zastávkách a zvýší jejich celkovou flexibilitu v provozu. Další výhodou je, že je ekonomicky prospěšná také možnost využívat jako zdroj energie už existující vlastní trakční síť,“ vysvětlil Scheinherr.

Výrobci kladou od uvedení technologie na trh důraz na otevřenost, to znamená, aby byla zajištěna vzájemná kompatibilita i při použití nabíjecí technologie od různých dodavatelů pro elektrobusy jiných značek. Asi jediným úskalím je pořizovací hodnota elektrobusu a dobíjecí infrastruktury. Ta je oproti klasickému naftovému autobusu vyšší, ale naopak náklady na provoz připadají přibližně jen na desetinu oproti klasickým autobusům,“ doplnil generální ředitel OICT Michal Fišer. Stejnou technologii podle jeho slov využívají i další evropská města ve Velké Británii, Francii, Norsku či Dánsku.

TZ MHMP s úpravami redakce

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading