Společnost Valeo vyvinula čističe vzduchu pro autobusy, které dokáží eliminovat až 95 % typů virů

Tento systém pro sterilizaci vzduchu v interiéru všech typů autobusů dokáže eliminovat až 95 % typů virů, včetně Covid-19. Vypořádá se i se všemi bakteriemi nebo plísněmi přítomnými ve vzduchu cirkulujícími na palubě autobusu.

Podle společnosti Valeo jsou moduly konstruované tak, že jsou účinné po celou dobu jízdy s cestujícími na palubě. Toto zařízení je k dispozici buď jako samostatný modul, lze ho ale přímo integrovat do klimatizačního systému vozidla. Pro ničení virů a bakterií používá technologii ultrafialového světla podobnou té, která se již dlouho využívá v lékařských a nemocničních zařízeních. UV paprsky fungují jako baktericid a germicid a dokáží zahubit veškeré mikroby, jako jsou viry a patogeny. Zabraňují jejich šíření a mohou být použity jako alternativa k jiným dezinfekčním metodám. Díky této technologii však není třeba využívat žádných chemických dezinfekčních výrobků.

Vysokou účinnost v hubení virů potvrdil dne 10. července 2020 Ústav lékařské virologie fakultní nemocnice Goethe ve Frankfurtu nad Mohanem.

Čističe vzduchu mohou dopravci domontovat i k stávajícím klimatizačním a ventilačním systémům. Namontovat se ale dají i do autobusů bez klimatizace. Nyní společnost vyvíjí technologii také pro osobní vozidla.

Dopraváček / Martin Dufek, zdroj: Valeo

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading