Vodíkový Solaris je testován v Paříži

V příštích několika týdnech bude společnost RATP v ulicích Paříže testovat Solaris na vodíkový pohon.

Smlouvu o pronájmu a testování vodíkového Urbina podepsali zástupci společností Solaris a RATP Group (Régie Autonome des Transports Parisiens) již v roce 2019.

Testy vozidla budou prováděny v jihovýchodní části Paříže. Urbino bude umístěno v depu ve čtvrti Thiais a bude tankováno ve stanici Jouy-en-Josas.

Vodíkový autobus je extrémně technologicky vyspělé vozidlo, které k výrobě energie využívá sadu palivových článků o výkonu 70 kW. Vodík dodávaný do palivových článků se přeměňuje na elektřinu.

Vodík je skladován na střeše v pěti nádržích nejnovější generace dostupné na trhu. Jako přídavný zásobník slouží baterie Solaris High Power.

Jedinými produkty chemické reakce probíhající v palivovém článku jsou teplo a pára.

RATP Group je jedním z nejmodernějších dopravců v Evropě, jehož ambiciózní plány na transformaci autobusového parku jsou jistě obdivuhodné. Pokročilá technologie vodíku se může stát jedním z řešení vedoucích k veřejné dopravě šetrné k životnímu prostředí a obyvatelům současných měst, “uvedl Petros Spinaris, člen představenstva společnosti Solaris Bus & Coach.

Od své premiéry v červnu loňského roku získala společnost Solaris objednávky z Nizozemska, Německa a Itálie na celkem 57 autobusů na vodíkový pohon.

Dopraváček / Martin Dufek, zdroj: Solaris Bus & Coach

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading