Modernizace trati mezi Hustopečemi u Brna a Šakvicemi míří do finále

Mezi Hustopečemi a Šakvicemi se od poloviny prosince plně obnoví provoz. Projekt zahrnující rekonstrukci obou stanic, elektrizaci trati mezi nimi, instalaci nového sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a zvýšení zabezpečení přejezdů Správa železnic stavebně dokončí příští rok v lednu. S plným obnovením provozu se přitom počítá už od nového jízdního řádu.

V uplynulých měsících se hlavní stavební práce přesunuly z Hustopečí do Šakvic, kde mimo jiné vzniká nový podchod. Dál se pracuje také na nástupištích, zabezpečovacím zařízení a železničním svršku.

Ve stanici Hustopeče u Brna vznikla dvě bezbariérově přístupná nástupiště a přístřešky pro cestující. Na přání města je dominantní barvou stanice oranžová, která odkazuje na městskou vlajku. Na nádraží dojde ještě k instalaci nového informačního a orientačního systému. Úpravami prochází také výpravní budova v souvislosti s umístěním nových technologií.

Technické parametry trati umožní zkrácení jízdní doby z Hustopečí do Brna na zhruba 35 minut. Skutečný čas ovšem bude záležet na jízdních vlastnostech vozidel a počtu zastavení daného spoje. Jihomoravský kraj počítá s nasazením moderních výkonných vozových jednotek nejpozději v roce 2023/2024.

Předpokládané celkové investiční náklady stavby dosahují 1,6 miliardy korun. Realizace stavby je spolufinancována fondem EU v rámci Operačního programu Doprava (OPD). Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

TZ Správa železnic s úpravami redakce

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading