Stavba nové vozovny Hloubětín začala, DPP nejprve postaví energocentrum a měnírnu

Dopravní podnik hl. m. Prahy začal se stavbou nové vozovny Hloubětín. V první etapě bude postaveno energocentrum a měnírna.

Stavba potrvá cca 10 měsíců a DPP plánuje jejich zprovoznění na přelomu srpna a září 2021. Zhotovitelem je sdružení „Vozovna Hloubětín, EŽ + OHL“. Předpokládané celkové náklady první etapy výstavby nové vozovny Hloubětín jsou cca 120 milionů Kč.

V rámci stavby DPP zrealizuje také přeložky kanalizace, horkovodu, slaboproudového vedení, datových kabelů CETINu. DPP vybuduje také novou trafostanici, rozvodnu, kabelovody pro PRE, dráhové kabelovody a veškeré přípojky potřebné pro provoz vozovny. Nové energocentrum počítá se zpracováváním energie z fotovoltaických článků, které DPP plánuje osadit na část připravované tramvajové haly. Energii z obnovitelných zdrojů bude DPP využívat pro potřeby provozu samotné vozovny. Zhotovitelem energocentra a měnírny vozovny Hloubětín jsou společnosti Elektrizace železnic Praha a. s. a OHL ŽS a. s. ve sdružení „Vozovna Hloubětín, EŽ + OHL“.

Demolice střechy vozovny Hloubětín, 24.8.2019
Vozovna Hloubětín den před demolicí střechy, 23.8.2019

„První fázi stavby vozovny Hloubětín, což byly bourací a odklízecí práce staré deponovací haly, máme za sebou. Teď máme před sebou pozitivnější kroky: stavbu energocentra a následně i celé nové haly včetně přestavby areálu. Jsem rád, že po zhruba 70 letech vznikne v Praze nová vozovna. Tramvajová síť v Praze patří mezi nejrozsáhlejší na světě, moderní vozovnu si zaslouží. Pražská MHD dostane moderní zázemí s novým vybavením a technologiemi odpovídajícími 21. století, budoucí vozovna Hloubětín bude navíc energeticky úsporná a šetrnější pro životní prostředí,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Projekt nové vozovny Hloubětín je v přípravě od roku 2016. V roce 2017 DPP získal na novou stavbu kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA), o rok později územní rozhodnutí a povolení k demolici staré vozovny. Odstřel střešní konstrukce původní deponovací haly pro tramvaje DPP úspěšně provedl 24. srpna 2019 a do letošního března v areálu prováděl bourací a odklízecí práce. Loni v dubnu DPP získal pravomocné stavební povolení pro první etapu stavby nové vozovny Hloubětín, tj. pro energocentrum, a letos také pro všechny ostatní etapy výstavby.

Vozovna Hloubětín dne 22.9.2007

TZ DPP s úpravami redakce

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading