OBRAZEM: Modernizace železniční stanice Praha-Vršovice

V rámci modernizace trati mezi vinohradskými tunely a Hostivaří probíhá i kompletní modernizace železniční stanice Praha-Vršovice. Nádraží se proměňuje v bezbariérový dopravní uzel s dalším nástupištěm a novým podchodem, který bude prodloužen až do Nuslí.

Správa železnic nechala během rekonstrukce vybudovat provizorní lávku, která umožňuje cestujícím přístup na všechna nástupiště přímo od výpravní budovy. Po ukončení prací ve stanici bude lávka odstraněna a sloužit bude nový bezbariérový podchod propojující ulice Bartoškova – Ukrajinská/Vršovická.

Mezi hlavním nádražím a Hostivaří se rodí skutečně taková železniční dálnice s mimořádnou kapacitou pro příměstskou, dálkovou i nákladní dopravu. Cestující a obyvatelé Prahy však ocení spíše významné zvýšení komfortu přepravy, vznik několika nových dopravních terminálů s mnoha přestupními vazbami a také několikanásobné překonání územní bariéry, kterou až dosud tato trať reprezentovala. Zjednodušeně řečeno, díky různým podchodům a nadchodům se třeba Vršovice stanou mnohem prostupnější oblastí,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

V rámci výstavby přeložky trati je v plném proudu i výstavba zastávky Praha-Zahradní Město a zastávky Praha-Eden.

Nově dojde pod mostem zastávky Praha-Zahradní Město i k uspořádání tramvajové trati, silnice a chodníku, z kterého bude přístup přímo na nástupiště.

Výstavba zastávky Praha-Zahradní Město, srpen 2020

Projekt s názvem Optimalizace traťového úseku Praha Hostivař – Praha hl. n., II. část – Praha Hostivař – Praha hl. n. je spolufinancovaný EU z programu Nástroj pro propojení Evropy (CEF). Celková předpokládaná výše nákladů na stavbu je 5 361 916 009 Kč. Míra podpory EU je 82,14 % ze způsobilých nákladů, výše dotace činí 110 309 931 EUR, tedy zhruba 3 miliardy Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotoviteli stavby jsou společnosti Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.

Dopraváček / Martin Dufek, zdroj: SŽ

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading