Ve Vídni ukončí po více než dvou letech testovací provoz autonomních autobusů

Po více než dvou letech ukončí Vídeň testovací jízdy dvou autonomních autobusů. Poslední jízda se uskuteční 23. června 2021.

Autonomní autobusy poprvé vyjely do ulic nové vídeňské čtvrti Aspern v polovině roku 2018, nejprve na půlkilometrovém okruhu kolem konečné stanice metra. Cestující se s nimi poprvé mohli svézt od 6. června, a to na přibližně dvoukilometrové trase. Vídeňský dopravní podnik Wiener Linien nyní oznámil, že testovací provoz bude ukončen k 23. červnu a po několika dnech oba autobusy Vídeň opustí.

Testování samořídících autobusů probíhá v rámci společného výzkumného projektu, na němž se kromě Wiener Linien podílí i rakouský technologický institut AIT, organizace pro bezpečnost provozu KFV, testovací sdružení TÜV Austria, Siemens Mobility a výrobce Navya. S výsledky bude veřejnost seznámena koncem července.

Jízdy autonomních autobusů probíhají v nově vznikající čtvrti Aspern Seestadt, kde město Vídeň testuje stovky prvků chytrého města. Svezení je zdarma, vzhledem k aktuálním pandemickým opatřením však do vozidla může s FFP2 respirátory nastoupit maximálně pět osob z jedné domácnosti nebo dvě cizí osoby. V závislosti na povětrnostních podmínkách bývají vozidla v provozu v pracovní dny od cca 7:30 do 12 hodin.

Zdroj: Eurocomm-PR Praha, foto: Wiener Linien

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading