Zprovozňování koridoru na Břeclavsku a Hodonínsku

Vlaky mezi Břeclaví a Přerovem mohou jezdit odklonem přes Nezamyslice. Průjezdná je trať z Brna do Břeclavi i z Břeclavi na Slovensko a do Rakouska. Kvůli výpadkům nadřazené elektrosoustavy je však částečně omezený počet současně jedoucích vlaků, aby nedošlo k přetížení traťové napájecí soustavy.

Obě traťové koleje mezi Břeclaví a Hodonínem jsou neprůchodné, nejponičenější je úsek Moravská Nová Ves – Lužice. Totálně poškozené je trakční vedení, traťové zabezpečovací zařízení včetně návěstidel autobloku, částečně poničené jsou objekty zastávek Hrušky a Lužice. Bouře zdemolovala například i protihlukové stěny a do kolejiště nanesla velké množství trosek z okolí. Celkový rozsah škody dále monitorujeme, prvotní odhad činí přibližně 100 milionů korun.

Obnovení elektrického provozu bude pravděpodobně spíše otázkou týdnů. Poničené jsou totiž i brány trakčního vedení vyrobené na míru a zatím není ani jasné, zda nebudou muset být znovu vybetonovány i základy pro některé sloupy.

Správa železnic na místě od včerejška nepřetržitě pracuje, máme zde naše traťové čety, čety elektroprovozu, pomáhají drážní hasiči z Přerova a Brna a k dispozici máme i externí firmy. Prioritou je teď zprůjezdnit 1. traťovou kolej. Jedna část čet postupuje od Břeclavi, druhá od Hodonína a zároveň navážíme další posily s kolejovou technikou přes Vlárskou dráhu. Délku trvání prací nelze v tuto chvíli předjímat. Připravené máme dieselové lokomotivy k obnovení provozu po zprůjezdnění 1. koleje. Do jednotlivých stanic zároveň navážíme dieselové agregáty ke zprovoznění staničního zabezpečovacího zařízení,“ uvádí tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Aktuální stav provozu na tratích je také možno sledovat zde: https://grapp.spravazeleznic.cz/

Zdroj a foto: Správa železnic

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading