Mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm budou jezdit vlakové soupravy typu push-pull

Cestující na trase mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm se dočkají vyššího komfortu cestování. Staré vozy, které na této trati číslo 323 jezdí, budou od prosince s novým jízdním řádem nahrazeny moderními vlakovými soupravami typu push-pull.

Osobní vozy a motoráky, které po trati 323 do Beskyd jezdí, nahradí nové dvoupodlažní soupravy vyrobené v ostravském závodě skupiny Škoda Transportation. V soupravách typu push-pull bude instalováno nové samoobslužné zařízení pro nákup jízdenek přes čipovou kartu ODISku. Od prosincových změn jízdních řádů dojde také ke změně organizace provozu.

Nové vlaky budou vybaveny i palubní částí evropského vlakového zabezpečovače ETCS a mají i elektronicky ovládané dveře s tlačítkem a bezpečnostním systémem, který zaručí jejich blokování proti otevření již před rozjezdem vlaku. Díky tomu se také podstatně zvýší bezpečnost cestování. Kontrakt na pořízení nových vlaků v hodnotě asi 1 miliardy korun uzavřely České dráhy v březnu 2019.

Vlaky typu push-pull jsou na území České republiky novinkou. V základní sestavě budou složené z jednoho řídícího a dvou vložených vozů. Díky tomu mohou v cílové stanici rychle změnit směr jízdy bez dlouhého přesunu lokomotivy. To přispěje ke zrychlení dopravy a zkrácení jízdních dob. Navíc je díky tomu můžeme bez komplikací provozovat na elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích. V případě těch druhých při elektrifikaci stačí rychle vyměnit jen lokomotivu a nemusíme nakupovat po pár letech celé nové soupravy. V provozu tak vlaky push-pull doplní nejprve upravené lokomotivy řady 750 z flotily Českých drah a po modernizaci a elektrifikaci podbeskydské magistrály je nahradí elektrické stroje,“ řekl Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu a doplnil: „Celkem pět souprav bude jezdit na trati z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm. Vlaky s celkovou kapacitou až 356 míst k sezení nabídnou cestujícím komfortní interiér, bezbariérový přístup a moderní prvky výbavy. Zároveň v nich bude dostatek místa pro dětské kočárky, jízdní kola a nechybí ani speciální držáky na lyže. Velká okna v horním podlaží patrových vlaků pak nabídnou výletníkům jedinečné panoramatické pohledy na Beskydy.“

Nová generace dvoupatrových souprav, které jsme představili, plně odpovídá standardům v západní Evropě. Cestující budou jezdit v moderních pohodlných vozech, které mají ve standardní výbavě klimatizaci i zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky. Ocení jistě i nová okna, která jsou vyrobena tak, aby lépe propouštěla mobilní signál. Již při navrhování souprav jsme mysleli i na cestující s aktivním životním stylem a v soupravě je tak dostatek prostoru pro jízdní kola a lyže,“ popsal Petr Brzezina, prezident a předseda představenstva ve skupině Škoda Transportation.

Máme eminentní zájem obnovit a modernizovat vlaky, očekáváme vyšší komfort cestování na železnici, rozvoj chytrých služeb a rychlý, ekologický provoz. To vše samozřejmě stojí velké peníze. I proto jsme uzavírali smlouvy s Českými drahami o zajišťování regionální železniční dopravy tak, aby to umožňovalo národnímu dopravci dosáhnout na evropské peníze. S jejich pomocí pak mohl nakoupit i tyto nové vlakové soupravy,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj ročně dotuje veřejnou dopravu v regionu stamiliony korun. V rozpočtu na rok 2021 je vyčleněno 950 milionů korun na linkovou autobusovou dopravu a 700 milionů na drážní dopravu, na kterou ještě přispívá také stát zhruba 300 miliony korun.

Regionální den železnice, Praha – Masarykovo nádraží, 11.9.2021

Zdroj: České dráhy, Moravskoslezský kraj a Škoda Transportation

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading