OBRAZEM: Jihomoravský kraj představil nové nízkopodlažní vlaky

První nové elektrické nízkopodlažní jednotky JMK Moravia od Škody Transportation byly představeny zástupcům kraje na zkušebním železničním okruhu ve Velimi.

Celkem bude dodáno 37 elektrických jednotek. První cestující svezou od 1. ledna 2023. Podle kraje budou nasazeny zejména na páteřních linkách S2 (Křenovice – Sokolnice – Brno – Blansko – Skalice nad Svitavou – Letovice – Březová nad Svitavou) a S3 (Níhov – Tišnov – Brno hl.n. – Vranovice – Šakvice – Hustopeče / Tišnov – Brno hl.n. – Židlochovice).

Z celkového počtu bude 31 jednotek čtyřvozových o kapacitě 333 sedadel a 6 dvouvozových o kapacitě 146 sedadel. Maximální rychlost jednotky je až 160 km/h.

Finanční objem celého projektu činí 6,651 miliardy korun (bez DPH), přičemž kraj na něj bude čerpat dotaci z Operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy. Smlouvu na dodání vlaků podepsal Jihomoravským kraj s firmou Škoda Transportation na konci roku 2019 – jednotky by podle ní měly být dodány a nasazeny do konce roku 2022. V současnosti se dolaďují poslední drobnosti – např. otevřené otázky designu exteriéru a interiéru jednotek,“ uvádí IDS JMK. Podle smlouvy zajistí výrobce i full-servis na 30 let.

Dopraváček / Martin Dufek, zdroj a foto: IDS JMK

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading