Nejhezčí stavby jižní Moravy jsou Dopravního podniku města Brna

Moderní vozovna v Pisárkách a tramvajová trať s květinovou loukou na Nových sadech – tyto dvě loňské stavby Dopravního podniku města Brna se umístily na stupních vítězů soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2020. Porotci hodnotili stavby v šesti kategoriích.

„Ocenění si velmi vážíme, jedná se o mimořádný úspěch. V projektech jsme využili moderní postupy a technologie a k tomu přidali něco navíc – provedení, které vzbuzuje zájem, vnáší do města jiskru a dělá jej ještě příjemnějším místem k žití. Tam, kde to budou podmínky umožňovat, chceme v tomto duchu pokračovat i nadále. Oba projekty se mohly uskutečnit díky dotacím, které jsme obdrželi, v případě haly z Operačního programu Doprava a v případě Nových sadů od města Brna,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Moderní hala denní očisty a denního ošetření v Pisárkách získala první místo v kategorii Průmyslové a technologické stavby. Dopravnímu podniku města Brna umožní kvalitnější očistu a údržbu tramvají, také má větší kapacitu než předešlé prostory. Stavba za 414 miliónů korun byla dokončena loni v létě okamžitě upoutala pozornost nejen místních obyvatel, ale i médií, architektů a stavařů. Červený portál odkazuje na barvu města Brna, pyramidové hliníkové opláštění pohlcuje hluk projíždějících tramvají a prosklená část umožňuje pohled z ulice do haly, kde se o vozy pečuje i v nočních hodinách.

Termín stavby: září 2018–listopad 2020

Náklady: 414 milionů Kč bez DPH

Zhotovitel: Společnost Pisárky, hala vozovny (FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s., Dopravní stavby, s.r.o., IMOS Brno)

Projektant: DK architekti, s.r.o.

Druhým místem v kategorii Dopravní a inženýrské stavby byl oceněn projekt rekonstrukce tramvajové trati na Nových sadech nazvaný Zelené plíce města Brna. 730 metrů dlouhý úsek získal bělem loňských letních prázdnin kompletně nový kolejový svršek, a kromě standardních protihlukových opatření zde hluk z tramvajové dopravy tlumí i travnatý pás s lučními květinami. Právě barevná náhrada nevzhledných keřů vzbudila ohlas cestujících a stala se terčem fotografů.

Termín rekonstrukce: červenec–srpen 2020

Délka trati: 730 metrů dvoukolejně

Náklady: 45,8 miliónů Kč bez DPH

Zhotovitel: Dopravní stavby Brno s.r.o.

Projektant: PRODOZ road s.r.o

Zdroj a foto: DPMB

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading