Nové jednotky s názvem Panter

ZSSK převzala poslední novou jednotku Panter

Dnes byla společnosti ZSSK předána ve Vrútkách poslední čtyřčlánková elektrická jednotka s kapacitou 343 míst k sezení. Nové jednotky s názvem Panter jsou dílem sdružení Škoda Transportation a ŽOS Trnava. Tendr za 160 milionů eur představuje dosud největší investiční smlouvu, která kdy byla podepsána od vzniku ZSSK v roce 2005.

Železničná spoločnosť Slovensko celkem pořídila třináct tříčlánkových jednotek s délkou 80 metrů a s kapacitou 247 míst k sezení a dvanáct čtyřčlánkových s délkou 106 metrů a s kapacitou 343 míst k sezení.

Těší mě, že jsme dodavatelem ekologických vlaků, které pomáhají výrazně zvyšovat komfort a bezpečnost dopravy na slovenské železnici. Vždyť právě země našich východních sousedů je pro nás dlouhodobě klíčový obchodní partner – dodáváme nejen vozidla pro tamní železnici, ale pro slovenské města i tramvaje či trolejbusy,“ uvedl Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation.

Nové elektrické jednotky budou jezdit zejména na tratích:

  • Žilina – Púchov – Trenčín,
  • Žilina – Čadca,
  • Púchov – Horní Lideč,
  • Čadca – Skalité – Zwardoń,
  • Žilina – Liptovský Mikuláš.

Nízkopodlažní klimatizované jednotky s bezbariérovými nástupními prostory jsou se širokými nástupními dveřmi a s velkoprostorových interiérem, disponují centrálním ovládáním dveří, mají toalety s uzavřenými odpadními systémy a vysoušečem rukou. Součástí jednotek je bezpečnostní kamerový systém, akustický a vizuální informační systém či systém automatického počítání cestujících. Nechybí samozřejmě zásuvky pro napájení drobné elektroniky a wi-fi připojení na internet. Příjemný a moderní vzhled vozidel doplňuje stylové LED osvětlení interiéru.

„Nové vlaky, které díky eurofondům přibyly do regionů, zásadně zvyšují kvalitu cestování. Máme ambici v modernizaci pokračovat. V následujících dvou letech přibudou další desítky nových vlaků a modernizovaných vozů do regionů napříč Slovenskem. Železnice je nejekologičtější forma dopravy a je jednoznačně budoucností veřejné osobní dopravy, na to, aby se stala volbou číslo jedna pro cestující potřebujeme nejen moderní vlaky, ale i kvalitní infrastrukturu „, uvedl Andrej Doležal, ministr dopravy a výstavby SR.

„S obdobnými elektrickými jednotkami jsme úspěšní i jinde v Evropě, aktuálně probíhá výroba nové flotily pro Lotyšské dráhy a brzy zahájíme výrobu jednotek do Estonska. Pozitivní ohlasy na provoz našich nových vlaků ukazují, že jdeme správným směrem,“ uvedl Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Dopraváček / Martin Dufek, zdroj a foto: ZSSK

,

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading