Práce na koridoru omezí na tři měsíce provoz vlaků z Prahy do jižních Čech

V sobotu 2. dubna začne přibližně tříměsíční výluka mezi Voticemi a Sudoměřicemi. Tato výluka si vyžádá hned několik opatření a změn v jízdních řádech. Vlaky dálkové dopravy nahradí České dráhy autobusy v úseku Olbramovice – Chotoviny, místo regionálních vlaků pojedou autobusy v úseku Benešov u Prahy – Tábor. Po ukončení výluky se cestující mohou těšit na zkrácení jízdních dob a plynulejší jízdu.

Během 90denní nepřetržité výluky se zrealizuje napojení celého traťového úseku do nové stopy. Nákladní vlaky začnou novostavbu trati využívat 30. června navečer, první osobní vlaky projedou úsekem následující den. Mezi Voticemi a Červeným Újezdem bude dočasně v provozu pouze druhá traťová kolej, dále do Sudoměřic se bude jezdit po obou kolejích. Úplný dvoukolejný provoz v celém úseku bude zahájen v září. Rychlost vlaků se bude postupně zvyšovat až na 160 km/h. Po zavedení výhradního provozu ETCS zde budou moci vlaky s naklápěcí skříní jezdit rychlostí až 200 km/h, běžné soupravy pak maximálně 170 km/h.

„Aktuálně probíhá v celém přibližně 20 kilometrů dlouhém úseku pokládka kabelů a montáž sdělovacího a zabezpečovacího zařízení či trakčního vedení. Po přerušení železničního provozu začnou zemní práce v místě křížení či dotyku obou tratí. Následně dojde k úpravě železničního spodku a postupnému pokládání železničního svršku. Jednou z posledních stavebních činností pak bude propojení kabelů v celém úseku a spuštění sdělovacího a zabezpečovacího zařízení,“ uvádí Nela Friebová ze Správy železnic.

Mezistátní vlaky, vlaky IC a rychlíky

Mezistátní vlaky EC Praha – České Budějovice – Linec i všechny vnitrostátní dálkové vlaky (IC a R) Praha – Veselí nad Lužnicí – České Budějovice / České Velenice budou nahrazené autobusy v úseku Olbramovice – Chotoviny a zpět (od 23. do 29. května v úseku Olbramovice – Tábor a zpět).

Ve směru z Prahy do jižních Čech bude platit výlukový jízdní řád. Z Prahy hl.n. bude většina těchto vlaků (s výjimkou večerních spojů) odjíždět o cca 15 minut dříve než doposud. V opačném směru z jižních Čech do Prahy bude platit standardní jízdní řád, bude ale potřeba počítat s tím, že po projetí vyloučeným úsekem mohou jednotlivé spoje navýšit zpoždění o 5 – 15 minut. Dálkové vlaky budou začínat, resp. končit na pražském hlavním nádraží, v úseku Praha hl.n. – Praha-Holešovice a zpět nepojedou.

Lůžkový vůz Praha – Curych

Pro cestující mířící z Prahy do Curychu, resp. z Curychu do ČR bude v období od 1. / 2. dubna nepřetržitě do 1. / 2. července 2022 zajištěn lůžkový vůz v úseku Chotoviny – Curych (v období od 23. do 29. května 2022 v úseku Tábor – Curych a zpět). V úseku z Prahy do Chotovin, resp. Tábora a zpět využijí cestující vozy k sezení v dálkových vlacích a náhradní autobusovou dopravu.

Kvůli větší časové rezervě při přestupech se zavazadly budou cestující odjíždět z Prahy hl.n. spojem R 90727 již v 17:15 (tj. cca o 50 minut dříve), v úseku z Olbramovic do Chotovin (resp. v období 23. – 29. května z Olbramovic až do Tábora) budou přepraveni náhradními autobusy. Obdobně bude organizována doprava i v opačném směru, přičemž příjezd do Prahy hl.n. bude pozdějšími vlaky R 724 (v pracovní dny a sobotu) nebo EC 330 (v neděli a svátky).

Osobní vlaky Benešov u Prahy – Tábor

Během výluky budou všechny osobní vlaky nahrazeny autobusy v úseku Benešov u Prahy – Tábor a zpět. U spěšných vlaků bude v úseku Benešov u Prahy – Olbramovicemi zajištěna přeprava souběžně vlakem i náhradním autobusem, u spojů jedoucích dále do Tábora bude v úseku mezi Olbramovicemi a Táborem zajištěna pouze náhradní autobusová doprava.

Osobní vlaky Olbramovice – Sedlčany

V souvislosti s výlukovým jízdním řádem na trati 220 Praha – Tábor – České Budějovice budou posunuty odjezdy některých vlaků i na trati 223 Olbramovice – Sedlčany.

Výluka mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí (31. 3. – 1. 4. 2022)

Tříměsíční výluce mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora bude předcházet dvoudenní výluka Správy železnic v úseku Tábor – Veselí nad Lužnicí. Výluka v tomto úseku bude probíhat od 31. 3. 2022 od 9:45 nepřetržitě do 1. dubna do 13:50 hod. Většina rychlíků bude nahrazena autobusy v úseku Tábor – Veselí nad Lužnicí, vlaky EC a IC pak v úseku Tábor – České Budějovice / Český Krumlov.

Zdroj: České dráhy a Správa železnic, foto: Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading