Nafta zřejmě bude opět levnější než benzín, ovšem za cenu výrazného zdražení Naturalu 95

Ruská agrese na Ukrajině vyhnala ceny pohonných hmot do rekordních úrovní. Protože je nafta strategická komodita, dynamika jejího zdražování byla výrazně vyšší, a proto je od března o několik korun na litru dražší než benzín. Plošné ceny paliv, které zpravidla indikují další vývoj standardních cen na stojanech čerpacích stanic, ale naznačují návrat k levnější naftě. Natural 95, který je zatížen vyšší spotřební daní, by měl být brzy opět dražší než nafta.

Ceny benzínu a nafty pokořily krátce po ruské invazi na Ukrajinu hranici 40 Kč/l a dále rostly k rekordním výšinám. „Výraznějším tempem zdražovala nafta, protože jde o strategickou a pro průmysl nepostradatelnou komoditu. I přes to, že loni klesla spotřební daň u nafty o korunu, je tak její průměrná cena v posledních dvou měsících o 2 až 3 koruny vyšší než u benzínu,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell.

Takzvané plošné ceny paliv vyhlašují petrolejáři zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky. Platí univerzálně v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na běžné totemové ceny a lokální cenové výkyvy. Zatímco standardní ceny na stojanech čerpacích stanic mají obvykle určitou setrvačnost, plošné ceny bezprostředně reflektují vývoj na trzích a většinou tak mohou být dobrým ukazatelem, kam se v nejbližší době běžné ceny na stojanech čerpaček posunou.

Již na začátku března tak v návaznosti na ruskou okupaci vzrostla například plošná cena nafty v síti Shell pro firmy sdružené v Axigonu o více než 5 Kč/l doslova ze dne na den. Tím předpověděla hned v úvodu ruské agrese následný bezprecedentní růst cen paliv. „V současnosti pozorujeme podobný trend u Naturalu 95. Zatímco plošná cena nafty pro držitele námi poskytovaných tankovacích karet se v síti Shell oproti začátku května prakticky nezměnila, litr Naturalu 95 zdražil téměř o 3 koruny. V tomto týdnu je tak benzín pro firemní zákazníky již dražší než nafta, a to o 30 haléřů na litru,“ doplňuje Damir Duraković a předpokládá, že v následujících týdnech se tento trend promítne rovněž do standardních cen paliv pro koncové zákazníky.

Zdroj: Axigon, foto: Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading