České dráhy pořídí osm elektrických jednotek pro Pardubický kraj, vyjedou v prosinci 2025

Nové elektrické jednotky plánuje dopravce nasadit od prosince 2025 na regionálních vlacích na trati Kolín – Pardubice – Choceň – Česká Třebová.

Nové jednotky České dráhy pořídí v rámci uzavřené smlouvy s Pardubickým krajem. O jaký typ elektrické jednotky se bude jednat zatím dráhy nezveřejnily. V současnosti je ve výrobě pro kraj sedm motorových jednotek RegioFox od polského výrobce.

Nové vlaky budou klimatizované, nízkopodlažní, s 1. a 2. vozovou třídou a s kapacitou minimálně 140 míst k sezení. Jednotky budou určené pro obě hlavní trakční soustavy v České republice (3 kV DC a 25 kV / 50 Hz AC). Chybět nebude ani Wi-Fi připojení, elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky a také zásuvky na dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků nebo elektrokol.

„Zvolené řešení nabídne občanům Pardubického kraje revoluční změnu ve veřejné dopravě. Už 30 let staré vagóny nahradí úplně nové elektrické jednotky. Ty budou mít všechny vozy nízkopodlažní, bezbariérové a klimatizované. Vytvoříme tak podmínky pro pohodlné cestování všem lidem se sníženou schopností pohybu a orientace, ať jsou to osoby na vozíku, rodiče s malými dětmi v kočárku, senioři nebo lidé, kteří mají dočasně sníženou mobilitu třeba kvůli léčení úrazu. Při cestě do zaměstnání nebo do školy bude možné využít snadný přístup k internetu přes palubní Wi-Fi síť nebo si dobít mobilní telefon, tablet či notebook,“ popisuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

30 let staré vagóny nahradí nové elektrické jednotky

Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading