FOTOPOSTŘEHY DOPRAVÁČKA – Nový Mercedes Benz Atego ZZS HMP

Mercedes Benz Atego je už druhým speciálním vozidlem tohoto typu, kterým pražská záchranka disponuje. Prodloužená verze nového vozu dosahuje délky bezmála deseti metrů. Speciál se sklápěcí plošinou dokáže přepravit až 12 pacientů ležících na nosítkách nebo až tři pacienty na nemocničních lůžkách, a to včetně nezbytných přístrojů pro podporu životních funkcí pacientů z oddělení ARO nebo jednotek intenzivní péče.

Díky své kapacitě a vybavení může nové Atego sloužit jako evakuační vozidlo pro pacienty zdravotnických zařízení. Pořízením tohoto vozu reagujeme na potřeby, které pro tyto případy vyplynuly z dosavadních cvičení, která jsme ve spolupráci s pražskými nemocnicemi v posledních letech uskutečnili, i z reálné situace havárie vody v nemocnici IKEM v roce 2018,“ říká Petr Kolouch.

MERCEDES BENZ ATEGO

Číslo vozu u ZZS HMP: 185

Vozidlo zvláštního určení, sloužící především jako vozidlo evakuační, s manuálním řazením převodovky a dvěma nápravami.

  • Palivo – nafta motorová
  • Objem – 5 132 cm3
  • Barva – žlutá
  • Délka – 9 810 mm
  • Šířka – 2 550 mm
  • Výška – 3 000 mm
  • Provozní hmotnost – 8 590 kg

Při evakuaci přepraví na lehátkách až 12 osob, případně tři osoby na nemocničních lůžkách. Vozidlo je vybaveno sklápěcí plošinou a umožňuje pacientům poskytovat rovněž kyslíkovou terapii.

Další novinkou je nový tahač MERCEDES BENZ ACTROS 963-4-E pro modul Golem.

Nový tahač tohoto modulu Mercedes Benz Actros 963-4-E s pohonem všech kol disponuje oproti svému předchůdci silnějším výkonem. To, vzhledem k vysoké hmotnosti návěsu, která dosahuje až 26 tun, usnadní dopravu modulu na hůře dostupná místa. Záchranná služba využívá Golem při událostech, které mají potenciál vysokého počtu zraněných, typicky jde o novoroční oslavy v centru města, sportovní či kulturní akce nebo demonstrace.

ZZS HMP

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading