Cestující v Hradci Králové vozí další nové autobusy Iveco Urbanway

I letos pořizuje Dopravní podnik města Hradce Králové nové autobusy značky Iveco Urbanway. V loňském roce obohatilo vozový park dopravce deset těchto dvanáctimetrových autobusů, v letošním v období červen – červenec bylo pořízeno dalších pět vozů. Zbylých pět  bude dodáno do konce listopadu 2020.

Autobusy Iveco Urbanway pořízené v roce 2019.

Jde o třídveřové autobusy s kapacitou 28 sedících a 78 stojících cestujících. Vozy jsou vybaveny klimatizací pro řidiče i cestující a USB porty pro dobíjení drobné elektroniky. Mají kamerový systém (interiér, prostor před vozidlem a za vozidlem), automatický hasicí systém v motorovém prostoru a nejnovější motory Iveco. Dodavatelem vozidel je spol. ZLINER s.r.o.

Autobus Iveco Urbanway pořízený v květnu roku 2018.

Instalace kamer je vedena snahou o větší bezpečnost cestujících a řidičů. „Je to krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus, tzn. i škody na majetku“ sdělil ředitel společnosti Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se DP rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů MHD.

Kamery dosud Dopravní podnik města Hradce Králové používá u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve vozidle.

V roce 2021 předpokládá DPMHK v souladu se svoji strategií a na základě plánu obnovy vozového parku nákup dalších šesti kusů zcela nových nízkopodlažních autobusů s dieselovým motorem. Tři vozy v délkovém provedení 12 metrů a tři kloubové.

Dopraváček / Martin Dufek, zdroj: DPMHK

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading