Cestující v Plzeňském kraji se mohou těšit na nové jednotky RegioFox od společnosti PESA

České dráhy podepsaly smlouvu s Plzeňským krajem o zajištění železniční dopravy v oblasti Plzeňské aglomerace, Českého lesa, a na trati z Klatov do Železné Rudy-Alžbětína. 

Celkem deset nových jednotek od polského výrobce nasadí České dráhy od roku 2024 na tratě Plzeň – Žihle, Rokycany – Nezvěstice, Plzeň – Radnice, Plzeň – Bezdružice, Nýřany – Heřmanova Huť a Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín. Nové motorové jednotky od společnosti PESA dostaly jméno RegioFox.

„Tento nový vlak bude vybaven nejmodernějšími nízkoemisními motory Rolls-Royce splňujícími emisní limity Stage V, které kromě klasické nafty umí jezdit i na biopalivo HVO. Jednotky budou vybaveny také sčítacím systémem cestujících, který nám a objednatelům dopravy poskytne lepší přehled o vytížení jednotlivých spojů. O bezpečnost cestujících se postará evropský zabezpečovač ETCS nebo vnitřní i vnější kamerový systém, kterými budou tyto nové vlaky také vybaveny,“ doplňuje člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Hodnota desetiletého kontraktu je zhruba čtyři miliardy korun a České dráhy v rámci něj najedou 2,275 milionů vlakokilometrů ročně. Investice do nových vlaků a modernizace starších vozidel bude ve výši 1,5 miliardy korun.

„Od prosince 2026 bude na spoje, kde ještě budou v provozu starší motorové vozy, nasazeno 7 jednotek RegioShark, které před nasazením projdou rekonstrukcí interiéru. V oblasti Českého lesa, na tratích z Domažlic do Tachova a ze Staňkova do Poběžovic budou od prosince 2023 provozovány motorové jednotky Regionova, které oproti stávajícímu stavu projdou rozsáhlou modernizací a budou provedeny v barvách Plzeňského kraje. Cestující se nově mohou těšit třeba na zásuvky a wi-fi. Nejpozději v roce 2028 budou však jednotky nahrazeny modernějšími motorovými vozy RS1 Stadler,“ dodává ke smlouvě Lukáš Kubát, tiskový mluvčí Českých drah.

Interiér nové motorové jednotky RegioFox (foto: České dráhy)
Výroba nových jednotek od společnosti PESA (foto: České dráhy)

Zdroj a foto: České dráhy

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading