Správa železnic úspěšně pokračuje ve snižování počtu přejezdů

Od počátku roku 2022 bylo zrušeno již bezmála sedm desítek úrovňových křížení železnice s dalšími komunikacemi. Vedle úprav vedoucích k vyšší úrovni zabezpečení železničních přejezdů představuje právě redukce jejich počtu další významnou cestu ke zvyšování bezpečnosti jak drážního, tak silničního provozu a jejich plynulosti.

Zatímco před dvěma lety ubylo 37 a loni 52 přejezdů, letos tempo dále zrychlilo. Ze 7 734 na začátku roku 2022 se počet přejezdů na tratích Správy železnic snížil již o 69. Projevuje se tak zjednodušení celého procesu rušení železničních přejezdů díky novelizované legislativě účinné od roku 2021. Ta usnadňuje řešení v případech, kdy se cesta přes jiný přejezd s minimálně stejným stupněm zabezpečení neprodlouží o více než pět kilometrů. Po individuálním posouzení a dohodě se samosprávami a dalšími dotčenými subjekty jsou rušeny především málo využívané přejezdy na polních a lesních cestách, kde Správa železnic často řeší také náhradní přístup k dotčeným pozemkům. Jde ale i o přejezdy naopak s vysokou intenzitou dopravy, které jsou nahrazovány mimoúrovňovým křížením.

Z letos dosud zrušených přejezdů šlo v 34 případech o úrovňová křížení zabezpečená výstražným křížem, dalších 22 bylo osazeno mechanickým přejezdovým zabezpečovacím zařízením. Zanikly ale i přejezdy s výstražnými světly či závorami, často v souvislosti s modernizací tratí. Například díky přeložkám v rámci modernizace 4. železničního koridoru.

Plné dvě desítky zaniklých přejezdů se nacházely na území Středočeského kraje, po deseti ubylo v kraji Jihočeském a také Moravskoslezském. Naopak v Plzeňském kraji nebo například na Vysočině bylo letos zatím zrušeno pouze po jednom přejezdu. V drtivé většině zanikla křížení dráhy s místními a účelovými komunikacemi, pouze osm přejezdů se nacházelo na silnicích vyšších tříd. Obdobným tempem jako letos by mělo rušení přejezdů pokračovat i v následujícím roce.

Nehoda vlaku a kamionu na železničním přejezdu v Praze Uhříněvsi dne 6.9.2019
Nehoda vlaku a kamionu na železničním přejezdu v Praze Uhříněvsi dne 6.9.2019

Zdroj: Správa železnic, foto: Pavel Šejna / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading