Střídání dopravců ve Znojmě, MHD bude nově zajišťovat společnost Autobusy Karlovy Vary

Společnost Autobusy Karlovy Vary vystřídá od 1. ledna 2023 dlouholetého dopravce ZDS Psota.

Nový dopravce podal nejvýhodnější nabídku na zajištění městské hromadné dopravy ve Znojmě po dobu deseti let. Pro zajištění dopravy pořizuje autobusy ISUZU NovoCiti Life a Mercedes-Benz CONECTO. Ve vozidlech budou kromě validátorů umístěny i sčítače cestujících. Město bude mít tak přehled o vytížení jednotlivých linek.

Se změnou dopravce přijde i několik důležitých novinek a změn. Tou zásadní bude pro cestující zavedení nástupu všemi dveřmi. První dveře se budou používat v případě platby jízdenky u řidiče nebo kartou. V ostatních případech bude možno využívat druhé a třetí dveře vozu.

Věřím, že lidé novinky ocení a brzy si na nový systém zvyknou. Důležitá zpráva pro všechny je, že cena nejlevnější jízdenky pro jízdu po Znojmě bude 10 Kč,“ dodává starostka Ivana Solařová.

Nové vedení linek MHD

Nové autobusy zajistí dopravu po mírně upravených trasách linek 801, 802, 803 a 804. Linka 805 bude sloučená s linkou 804. Vzniknou ale ještě dvě nové linky 806 a 807. 806 obslouží Cínovou horu a v druhém směru ulici Melkusovu a 807 pojede z Přímětic k ulici Koželužské. I nadále zůstanou zachovány noční linky 808 a 809.

  • Linka 801 zajišťuje trasu Hradiště – Železniční stanice – Suchohrdly – Kuchařovice – Nová nemocnice
  • Linka 802 zajišťuje trasu Nová nemocnice – Železniční stanice – Nový Šaldorf – Oblekovice
  • Linka 803 zajišťuje trasu Nová nemocnice – Pražská – Železniční stanice – Dobšice
  • Linka 804 zajišťuje trasu Oblekovice – Železniční stanice – Nová Nemocnice – Přímětice
  • Linka 806 zajišťuje trasu Cínová hora – Horní náměstí – Plovárna Louka
  • Linka 807 zajišťuje trasu Přímětice – Horní náměstí – Dyjská
  • Linka 808 zajišťuje trasu Železniční stanice – Přímětice – Mramotice – Kasárna – Hradiště
  • Linka 809 zajišťuje trasu Železniční stanice – Konice – Popice
  • Linka 825 zajišťuje trasu Znojmo, aut.nádr. – Hluboké Mašůvky, host. 

Jízdenky a validátory – platba hotově nebo kartou

Jednorázové jízdenky si bude možno zakoupit přímo ve voze, a to hotově u řidiče. Jízdenka je přestupní (dvě zóny) a platí 45 minut. Její cena je 20 Kč. Levnější a rychlejší variantou je platba kartou u řidiče nebo ve validátoru (oranžová krabička umístěná uprostřed autobusu). Pokud chcete jízdenku jen po Znojmě (zóna 800), pak stačí nastoupit prostředními dveřmi a k validátoru přiložit vaši bankovní kartu. Cena této jízdy je 10 Kč. V případě dalšího přestupu do jiného autobusu, v něm opět přiložíte kartu k validátoru. Za jízdu s přestupem do 30 minut zaplatíte jen 16 Kč. Systém si pamatuje všechny jízdy za den a maximální částka, která může být za den naúčtována je 40 Kč (denní limit).

Předplatní jízdenky, bezplatná přeprava a slevy

Jízdenky na bankovních kartách, čipových klíčenkách, čipových průkazkách ZDS PSOTA i papírové předplatní jízdenky zůstávají nadále platné a nemusí se měnit. V tomto případě lze nastupovat všemi dveřmi vozidla a není nutné ukazovat jízdenku řidiči při nástupu (pokud tomu řidičem nebo kontrolním pracovníkem nebudete vyzváni).

Bezplatná doprava pro starobní důchodce, invalidní osoby ve 3. stupni bez věkového omezení, osoby invalidní v 1. a 2. stupni starší 50 let a nositelé zlatých plaket Prof. MUDr. Jánského budou mít dopravu i nadále zdarma. 

Nový minibus ISUZU NovoCiti Life vystavený na veletrhu CZECHBUS v Praze Letňanech
Představení autobusu Mercedes-Benz CONECTO ve Znojmě (zdroj: MÚ Znojmo)

 Martin Dufek / Dopraváček.eu, zdroj: MÚ Znojmo

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading