V Ostravě proběhla v MHD další bezpečnostní akce, vyloučeno bylo 111 cestujících

Kontrolní týmy byly v terénu v noci z pátku 19. dubna na sobotu 20. dubna 2024.

Noční akce tentokrát probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města. Konkrétně se týmy asistentů přepravy strážníků orientovaly na úseky Zábřeh, OC – Výškovice a Hlavní nádraží – Krajský úřad – Don Bosco.

Celkem bylo zkontrolovaných 903 cestujících v 35 spojích. Z toho přepravní kontroloři a strážníci vyloučili 111 pasažérů za nedodržování přepravních podmínek.

„Šlo o letošní čtvrtou noční mimořádnou akci zaměřenou na posílení bezpečí cestujících. Asistenti přepravy jsou dlouhodobě dle našich průzkumů cestujícími oceňováni, a proto v akcích i nadále pokračujeme,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO a dodává: „Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platného jízdního dokladu, v několika případech šlo o vyloučení za obtěžující jízdu pod vlivem alkoholu.“

DPO má v současnosti 90 zaměstnanců přepravní kontrolory. Polovinu tvoří revizoři a druhou asistenti přepravy. Asistenti přepravy zvyšují kvalitu přepravy cestujících, zejména přispívají k bezpečí a pořádku ve vozidlech, informují, pomáhají cestujícím, a to třeba i s nákupem jízdného.

Akce pořádá DPO ve spolupráci s Městskou policií Ostrava, jejichž strážníci asistenty doprovázejí. Loni proběhlo celkem osm nočních bezpečnostních akcí, a k tomu navíc dvě týdenní. Průměrně bylo vyloučeno 10 procent cestujících, nejméně od zahájení této aktivity dopravce. V roce 2022 bylo akcí šest, v roce 2021 proběhly čtyři. Letos jich je v plánu celkem dest.

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading