DPP připravuje elektrifikaci autobusové linky 137, začal hledat zhotovitele na vybudování infrastruktury

Pražský dopravní podnik vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele pro vybudování infrastruktury i venkovních dobíjecích stání pro trolejbusy v garáži Řepy.

Elektrifikace autobusové linky č. 137 Na Knížecí – U Waltrovky se očekává v roce 2025. Autobusová linka č. 137 se pak změní na trolejbusovou pod č. 52. Tato investiční akce představuje vybudování nabíjecí a napájecí infrastruktury pro provoz bateriových trolejbusů v úseku Na Knížecí – U Waltrovky. Vybrané spoje linky č. 137 v současnosti zajíždí do Jinonic a na Malou Ohradu, elektrifikován nicméně bude s ohledem na intenzitu provozu pouze kopcovitý úsek Na Knížecí – U Waltrovky. Vozidla zde zdolávají dlouhé a táhlé stoupání ze Smíchova směrem na Malvazinky s průměrným sklonem až 7 %. I zbytek trasy k Waltrovce má profil s významným stoupáním, resp. klesáním. Z tohoto důvodu bude podíl úseku s trolejovým vedením činit zhruba 80 %.

V rámci výstavby této trolejbusové tratě vznikne podle DPP zhruba 4 440 metrů jednostopého trolejového vedení, které bude mezi zastávkami Santoška a U Waltrovky. Bude nutné osadit 104 trakčních stožárů, přičemž platí stejné pravidlo jako u předchozích elektrifikačních staveb. To znamená, že nevznikne les nových stožárů jen pro trolejbusy, ale DPP v maximální možné míře využije kombinované stožáry, které budou sloužit jak pro trakční vedení, tak i pro pouliční osvětlení. Kromě toho bude nutné položit přibližně dva kilometry kabelových tras a vybudovat zcela novou měnírnu v Peroutkově ulici, která bude napájet trolejové vedení v úseku Santoška – U Waltrovky.

Součástí investiční akce elektrifikace autobusové linky č. 137 je také vybudování sedmi nabíjecích stání v nynějším autobusovém terminálu Na Knížecí, které budou určeny jak pro linku č. 137 (trolejbusovou č. 52) a do budoucna také pro č. 191 (č. 56). Nabíjecí stání v terminálu Na Knížecí budou díky využití synergických efektů a kapacity tramvajové sítě napájena z tramvajové měnírny Radlice.

DPP kromě toho v rámci této veřejné zakázky zřídí až 37 venkovních nabíjecích stání v garáži Řepy, která navážou na infrastrukturu vybudovanou v rámci projektu elektrifikace autobusové linky č. 119 (nyní trolejbusová č. 59). Nová stání budou určena především pro odstavování bateriových trolejbusů standardní délky 12 metrů, které by měly být postupně nasazeny na elektrifikovaných linkách č. 137, 131 a 176.

Tato investiční akce je součástí projektu elektrifikace autobusových linek v levobřežní části Prahy, kromě č. 137 také linek č. 131, 176 a 191, které jsou rovněž v pokročilé fázi projekční přípravy.

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading