Bezba doprava se od 1. května rozšíří o další 4 mikrobusy

Bezba doprava je služba speciálních mikrobusů pro přepravu těžce zdravotně postižených lidí, která funguje v dnešní podobě od roku 2022.

O efektivní využití 35 speciálně upravených vozidel se stará dispečink zřízený organizací ROPID, který přijímá jednotlivé objednávky a koordinuje provoz vozidel zajišťovaných společnostmi Lutan a Vega Tour. Kvůli rostoucímu zájmu o tuto službu bylo již v loňském roce schváleno rozšíření počtu vozidel z 35 na 43 s původně plánovaným termínem 1. srpna 2024. Díky dohodě s dopravcem Vega Tour se podařilo zajistit 4 nové mikrobusy již od 1. května 2024, takže budeme schopni pokrýt mnohem více požadavků na přepravu již o 3 měsíce dříve.

Ceník za základní přepravu od 1. 5. 2024

Nově se nebude celková částka dělit na nástupní sazbu a samotnou cenu za přepravu, což bylo matoucí. Celková cena zůstává stejná – 50 Kč za dospělého a 30 Kč za dítě od 6 do 15 let na území Prahy a pro cesty do Středočeského kraje 70 Kč za dospělého a 40 Kč za dítě. Děti do 6 let se i nadále přepravují zdarma.

Nově se ale na základě impulsu od Pražské organizace vozíčkářů výrazně snižuje cena za přepravu doprovázející osoby s průkazem ZTP/P, která dosud platila plné jízdné a nově bude platit pouze 10 Kč. Pokud to aktuální kapacita vozidla umožní, bude nově povoleno i více doprovázejících osob. Druhý a každý další člen doprovodu bude platit 100 korun za jízdu jen po Praze nebo 150 korun za jízdu zasahující do Středočeského kraje. „Doteď směl vzít jeden klient s sebou do vozidla Bezba dopravy maximálně jeden doprovod i tehdy, když nebylo vozidlo plně využito. Vycházíme tedy vstříc klientům a například při cestě vozíčkáře s rodinou na letiště nebo za kulturou mohou jet s Bezba dopravou nyní všichni, pokud to předem schválí dispečink. “ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

Bezba doprava je služba určená pro lidi s těžkým zdravotním hendikepem – držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P s trvalým bydlištěm na území Prahy nebo Středočeského kraje. Ačkoliv je veřejná doprava z velké části bezbariérová, pro řadu osob se sníženou schopností pohybu a orientace není z různých důvodů vždy použitelná.

Bezba dopravu je nejlepší si objednat s předstihem, provoz služby je nonstop, jezdí se tedy i večer a o víkendech. Objednávat je možné pomocí telefonické linky 234 704 572 nebo přes e-mailovou adresu bezbadoprava@ropid.cz.

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading