Dopravní podniky vyjadřují solidaritu Ukrajině

Dopravní podniky v České republice se k podpoře přidávají nejen symbolickými gesty, ale také s konkrétní rychlou a efektivní pomocí. Nabízejí dopravu osob a potřebného materiálu, ubytování pro uprchlíky nebo pořádají charitativní sbírky. V některých městech mohou Ukrajinci používat městskou hromadnou dopravu zdarma.

„První, co nás logicky napadlo, bylo nabídnout naše autobusy na odvoz lidí prchajících z Ukrajiny nebo převoz materiálu k hraničním přechodům. Každý dopravní podnik má jiné možnosti a konkrétní kroky pomoci koordinuje s vedením daného města nebo s profesionálními institucemi,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Vedení několika měst rozhodlo o zavedení bezplatné přepravy pro občany Ukrajiny ve veřejné dopravě. Aktuálně mohou MHD zdarma využívat Ukrajinci v Brně, Děčíně, Hradci Králové, Chomutově a Jirkově, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci a Jablonci nad Nisou, Mostu a Litvínově, Ostravě, Plzni, Praze, v Ústí nad Labem a v Ústeckém kraji prostřednictvím Dopravní společnosti Ústeckého kraje. K prokázání nároku na bezplatnou přepravu se u většiny dopravců stačí prokázat platným cestovním pasem nebo občanským průkazem Ukrajiny, přesné podmínky nároku na bezplatnou přepravu je nutné ověřit u jednotlivých dopravních podniků.

Nechybí samozřejmě ani symbolická gesta jako ukrajinské vlajky a samolepky na vozech, vyvěšení vlajek na budovách nebo nasvícení budov žlutou a modrou barvou. Dopravní podniky také sdílí informace o veřejných sbírkách.

Zdroj: SDP ČR, foto: Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading