Jihomoravský kraj schválil od března zdražení jízdného

Rada Jihomoravského kraje schválila na svém zasedání zdražení jízdného od 1. března 2023.

Jízdné v integrovaném dopravním systému na jihu Moravy (IDS JMK) od 1. března příštího roku podraží v průměru o 17 až 19 procent.

Jedním z cílů nového tarifu je zjednodušení sortimentu jízdních dokladů. Základní jízdenkou v regionu i městě Brně bude jízdenka na dvě zóny za 25 korun platná jednotně po dobu 60 minut. Vedle ní bude existovat další sjednocená jízdenka za 20 korun, která bude v Brně platit 15 minut a mimo Brno z důvodu možnosti dosažení vyšší cestovní rychlosti 10 minut. Její platnost ve vlaku se bude počítat od času odjezdu vlaku ze stanice jejího označení podle platného jízdního řádu, případně skutečného odjezdu v případě zpoždění. Zrušena bude nadbytečná jízdenka pro vlaky s platností do 2 zastávek a 30 minut, kterou zastoupí právě jízdenka na 10 minut.

U jednorázových jízdenek se předpokládá jejich navýšení o průměrně 19 procent, v případě předplatních jízdenek o průměrně 17 procent. Nejvyšší změny jsou v případě jízdenek na krátké vzdálenosti, tyto změny jsou však nominálně nižší (např. jízdenka na 3 zóny pro cestujícího bez slevy změní cenu z 27 na 33 korun, senior nad 65 let pak v regionu zaplatí jen o 3 koruny více). Úseková jízdenka na nejkratší vzdálenost změní cenu z 10 na 12 korun, zlevněná pro děti, studenty a osoby nad 65 let pak bude dražší jen o jednu korunu.

„S ohledem na současnou ekonomickou situaci a vzhledem k enormnímu růstu nákladů na provoz veřejné dopravy už nemůžeme tento krok odkládat. K poslednímu kompletnímu nastavení jízdného v integrovaném dopravním systému došlo v roce 2012,“ řekl radní Jiří Crha, který má na starosti oblast dopravy a dodal: „Naším cílem je i nadále podporovat elektronické předplatní jízdenky a pravidelně dojíždějící na větší vzdálenosti. Tomu se přizpůsobují i ceny předplatních jízdenek, jejichž cena narůstá méně než u jednorázových. Stejně tak chceme podpořit cenově nejcitlivější obyvatele Jihomoravského kraje – jsou tak zachovány speciální roční jízdenky pro osoby nad 70 let, pro mladé rodiny a pro doprovod dítěte do 3 let i pro držitele průkazů ZTP.“

Zdroj: Jihomoravský kraj, foto: Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading