V Praze se otevírá nová tramvajová trať z Modřan do Libuše

Nová tramvajová trať mezi Modřany a Libuší začne cestujícím sloužit v sobotu 27. května 2023.

Za účasti představitelů hlavního města, Dopravního podniku hl.m. Prahy, novinářů a zvaných hostů je dnes slavnostně otevřena nová tramvajová trať do Libuše. Její stavba byla slavnostně zahájena 1. dubna 2022.

DPP dnes na novou trať vypraví pro zájemce od 12 do 18 hodin historické vozy, které budou jezdit jako pendl po obou kolejích.

Historické vozy budou jezdit jako pendl po obou kolejích

Na novém úseku dlouhém 1,7 kilometru je k dispozici čtveřice zastávek Hasičská stanice Modřany, Observatoř Libuš, Sídliště Libuš a Libuš (dosavadní zastávka Pavlíkova, která se nachází v prostoru budoucí stanice metra linky D Libuš).

Nová tramvajová zastávka Hasičská stanice Modřany

Na nové trati bude tramvajový provoz zajišťován polovinou spojů stávající linky 17, na kterou budou s ohledem na úvraťové ukončení nasazovány obousměrné tramvaje typu KT8D5.RN2P. Ve špičkách pracovních dnů zde pojedou tramvaje v intervalu 8 minut, kolem poledne po 10 minutách, většinu víkendových dní po 15 minutách a pozdě večer zde bude interval dvacetiminutový.

Nová tramvajová trať vychází z dnešní smyčky v Modřanech odkud dále vede v boční poloze podél ulice Generála Šišky k Sídlišti Libuš a křižovatce s Novodvorskou ulicí. V tomto zhruba 1,3 kilometru dlouhém úseku má trať otevřený kolejový svršek.

Nová trať vychází z dnešní smyčky v Modřanech

Novodvorskou je trať vedena v ose ulice do konečné zastávky Libuš, která je umístěna vedle současných zastávek autobusů Pavlíkova, nedaleko obchodního centra Obzor. Tramvajová trať má v křižovatce ulic Generála Šišky a Novodvorské asfaltový povrch, zhruba 230 metrů dlouhý úsek v Novodvorské ulici je zatravněn.

S tramvajovou tratí DPP postavil také novou měnírnu Libuš, která slouží k napájení nejen budované tratě Modřany – Libuš, ale i připravovaného pokračování na Nové Dvory.

Stručně z historie příprav tramvajové tratě Modřany – Libuš (zdroj: DPP)

  • 1988 – komplexní studie výhledového řešení hromadné dopravy v Praze (KS HD Praha 88), rozvoj tramvajových tratí v oblasti jižně od Braníka,
  • 1993-5 – záměr vybudování TT Modřany – Sídliště Libuš,
  • 1999 – nová podoba územního plánu počítá s TT do Libuše, do Novodvorské ulice až k Chýnovské ulici k budoucí stanici metra Nové Dvory,
  • 2011 – v návaznosti na přípravné práce k metru D zrealizovány dvě podrobné studie na TT Na Veselí – Pankrác a TT Modřany – Libuš navazující na metro D,
  • 2015 – zahájení přípravných prací k výstavbě TT Modřany – Libuš,
  • 2017 – trať úspěšně prošla zjišťovacím řízením EIA a získala pravomocné územní rozhodnutí,
  • 2021 – získání pravomocného stavebního povolení.
Zprovoznění nové tramvajové tratě do Libuše přinese od soboty změny provozu linek PID

Martin Dufek / Dopraváček.eu, foto: Petr Antony a Pavel Šejna

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading