České dráhy testují v čele vlaku Rožmberk lokomotivu Siemens Vectron Dual Mode

Lokomotiva bude v čele vlaku Rožmberk mezi Brnem a Jihlavou dnes a zítra 14. června.

Na první testovací jízdu v čele vlaku Českých drah dnes vyrazila lokomotiva Siemens Vectron Dual Mode. Lokomotiva trolej/diesel s duálním pohonem spojuje výhody plnohodnotné dieselové lokomotivy a elektrické lokomotivy. Kombinace výkonného dieselového motoru a zařízení pro odběr elektrické energie z trakčního vedení umožňuje pružně reagovat na měnící se traťové požadavky.

Vectron Dual Mode vychází z osvědčené platformy a komponent Vectron. Lokomotiva má rozchod 1435 mm a hmotnost 90 tun. Je navržena pro provoz na střídavém napětí 15 kV a vybavena vlakovým zabezpečovacím systémem PZB. V obou provozních režimech disponuje trakčním výkonem 2 000 kW. Objem palivové nádrže je 2 600 litrů nafty. Maximální provozní rychlost lokomotivy je 160 km/h.

V rámci zkoušky vyrazí lokomotiva Siemens Vectron Dual Mode ve dnech 13. a 14. června v čele celkem 8 rychlíků mezi Brnem a Jihlavou. Půjde o vlaky R 668 s odjezdem z Brna v 7:43. hod, R 661 s odjezdem z Jihlavy v 10:26 hod., R 662 s odjezdem z Brna v 13:44 hod. a R 667 s odjezdem z Jihlavy v 16:26 hod. Lokomotiva bude na přípřeži před plánovaným „brejlovcem“ a potáhne soupravu o hmotnosti zhruba 300 tun. Jízd se zúčastní specialisté Českých drah, kteří si ověří v praxi řadu parametrů této lokomotivy přímo v běžném provozu, např. výkonost stroje, dynamiku jízdy atp.

„České dráhy se nyní zabývají modernizací svých motorových lokomotiv. Je jich sice potřeba stále méně, ale stále jsou některé rychlíkové linky, kde se bez silných motorových lokomotiv neobejdeme. Musíme počítat také s dostatečně výkonnými motorovými lokomotivami pro případy napěťových výluk na hlavních tratích a koridorech. V uplynulém období jsme proto vyhlásili například tržní konzultace, abychom si ověřili situaci na trhu a potvrdili současné trendy u těchto vozidel. Jedním z možných řešení je pořídit duální elektricko-dieselové lokomotivy a současná možnost otestovat si takový stroj, byť zatím jen v motorové trakci, tak zapadá do našich plánů na obnovu vozidlového parku,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu.

Lokomotivu společnosti Siemens Mobility si mohli prohlédnout zájemci již na veletrhu Rail Business Days v Ostravě.

Martin Dufek / Dopraváček.eu, zdroj a foto: Siemens Mobility a České dráhy

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading