V Ústí nad Labem byl pokřtěn první parciální trolejbus Škoda 27 Tr z očekávané flotily 33 vozů

Nové kloubové parciální trolejbusy 27Tr dodá do Ústí nad Labem skupiny ŠKODA Group.

Slavnostní křest prvního parciálního trolejbusu dnes proběhla v trolejbusové vozovně Všebořice za přítomnosti vedení dopravního podniku, zástupců společnosti Škoda Group a zvaných hostů.

Kontrakt na nákup velkokapacitních trolejbusů uzavřel ústecký dopravní podnik se Škoda Group na podzim roku 2022. V červnu využil Dopravní podnik města Ústí nad Labem celou opci a objednal dalších dvanáct vozů.

Dodávka 33 nových trolejbusů bude probíhat celkově ve třech etapách z důvodu stanovených
maximálních uznatelných nákladů poskytovatele dotace. Cena jednoho dodaného trolejbusu je 20 350 000 Kč bez DPH.

„Stabilní a dlouhodobé partnerství s našimi klienty je pro nás tím nejdůležitějším. S ústeckým dopravním podnikem spolupracujeme mnoho let, všechny provozované trolejbusy jsou značky Škoda. Nesmírně si vážím toho, že na straně DPMÚL bylo rozhodnuto uplatnit celou opci na nákup nových trolejbusů Škoda 27 Tr. Trolejbusy Škoda v sobě dokonale propojují inovace, spolehlivost a ohleduplnost k životnímu prostředí, a právě proto se k nám zákazníci stále vrací. I z toho důvodu jsme za jednoho z předních výrobců trolejbusů v Evropě. A my tento závazek rozhodně nebereme na lehkou váhu,“ popisuje Radek Svoboda, Managing Director Škoda Electric ve Škoda Group.

„Dodávkou 33 velkokapacitních parciálních trolejbusů dojde k zásadní modernizaci vozidlového parku této trakce, a zároveň k ukončení provozu posledního trolejbusu 15 Tr. Jsme opravdu rádi, že se nám podařilo podepsat kontrakt s naším dlouholetým a prozatím jediným dodavatelem trolejbusů značky Škoda a upřímně se těšíme, až nové trolejbusy vyjedou do ulic města Ústí nad Labem. Věřím, že s dodávkou těchto vozidel dojde ke zvýšení komfortu pro cestující veřejnost i našeho řidiče. Celková cena všech trolejbusů dosahuje částky přes 671 milionů Kč bez DPH a nám se podařilo získat dotaci na jejich pořízení z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci programových rámců ITI Ústecko-chomutovské aglomerace ve výši téměř 571 milionů,“ uvedla Simona Mohacsi, předsedkyně představenstva a výkonná ředitelka Dopravního podniku města Ústí nad Labem a.s.

Trolejbusy Škoda 27 Tr s kapacitou až 115 cestujících jsou vybavené nejmodernějšími prvky, vyznačují se skvělou energetickou účinností, minimálním dopadem na životní prostředí a zvýšeným komfortem pro cestující. Vozidla pro Ústí nad Labem mají dvě hnané nápravy pro plynulou jízdu v kopcovitém terénu města.

Součástí vozidel je trakční baterie, která umožňuje provoz v úsecích bez trolejového vedení, tím je zajištěna obslužnost i ve vzdálenějších oblastech města. Cestujícím bude k dispozici moderní informační a odbavovací systém s obrazovkami, USB nabíječky pro dobíjení drobné elektroniky, jízdnímu komfortu přispěje i výkonná klimatizace. Ke zvýšení bezpečnosti bude trolejbus opatřen kamerovým systémem uvnitř i vně vozidla a funkcí hlídání mrtvých úhlů.

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading