Jednokolejka z Olomouce do Uničova byla vybrána pro pilotní provoz pod dohledem ETCS

Nedávno zmodernizovanou jednokolejku z Olomouce do Uničova vybrala Správa železnic pro pilotní provoz pod dohledem jednotného evropského zabezpečovače ETCS.

Na takzvanou Uničovku vyjede týdně až pět set osobních a spěšných vlaků. Všechny už více než rok jezdí pod výhradním dohledem ETCS. Od konce listopadu loňského roku zaznamenala Správa železnic pouze jednotky případů týdně, kdy evropský zabezpečovač z různých technických příčin způsobil nouzové zastavení vlaků. Systém tak správně plnil svoji funkci zpravidla ve více než 99 procentech případů.

„V posledním lednovém týdnu systém dokonce vykázal stoprocentní funkčnost. Zaznamenali jsme sice jedno nouzové zastavení vlaku, to však bylo kvůli poruše přejezdu. ETCS v tomto případě zafungoval správně,“ uvádí tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V polovině ledna provedla Správa železnic zátěžové testy ETCS na koridorovém úseku z Břeclavi do Starého Města u Uherského Hradiště. Do konce letních prázdnin plánujeme provést dalších šest testů, které pokryjí všechny úseky, na nichž dojde od začátku příštího roku k zavedení provozu pod výhradním dohledem ETCS. Zkoušky se zaměří na ověření funkčnosti nastavení systému, například správnou obsluhu zařízení a komunikaci mezi dopravcem a řízením provozu.

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading