Správa železnic vyhodnotila portál, na kterém se lidé mohli zapojit do přípravy projektu VRT v Praze

V tzv. pocitové mapě lidé vyznačili místa, která jsou pro ně hodnotná, nebo je naopak trápí a chtějí je změnit v rámci výstavby nové trati. Jejich podněty převzali odborníci, kteří je zapracují do urbanistické koncepce území, kterým nová trať prochází.

Do mapy zaneslo 668 uživatelů celkem 2 055 podnětů. Většina z nich směřuje na podporu hodnotných míst, zhruba třetina pak upozorňuje na problémy v území. Sběr podnětů do pocitové mapy probíhal v období od 4. prosince 2023 do 31. ledna 2024. Z celkových 2 055 zadaných bodů je 1 505 příspěvků doprovázeno i textovým komentářem, což dále napomáhá odborníkům lépe pracovat s detaily. Pomocí analýzy klíčových slov můžeme poukázat na pojmy, které se v příspěvcích vyskytují nejčastěji: voda, zeleň, park, procházky, cyklostezka, bariéra, hluk. Při vyhodnocení je hlavní důraz kladen nejen na různorodost podnětů, ale především na to, aby se žádný z nápadů nebo postřehů neztratil.

V rámci pilotního provozu vznikla pocitová mapa pro 12kilometrový úsek VRT mezi Prahou-Vršovicemi a Prahou-Běchovicemi, který naváže na projektovanou VRT Polabí spojující Prahu-Běchovice s Poříčany. Ta vlakům umožní zajíždět do pražského uzlu a obsloužit stávající nádraží.

Pocitová mapa VRT Praha (zdroj: Správa železnic)

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading