Praha začne v červnu s výstavbou tramvajové trati na Václavském náměstí

Vítězem veřejné zakázky na zhotovitele výstavby nové tramvajové tratě na Václavském náměstí se stala společnost Eurovia CS.

Stavba nové tramvajové trati v horní části Václavského náměstí začne 29. června. Odstartuje ji výluka tramvají v Jindřišské a Vodičkové ulici, která potrvá až do konce září tohoto roku. Samotná výstavba nové tramvajové trati má podle plánů trvat zhruba tři roky.

Nová trať bude začínat od křížení Jindřišské a Vodičkovy ulice, kde se napojí na stávající tramvajovou trať vedoucí z Lazarské ulice na Senovážné náměstí. Na opačné straně bude končit u Národního muzea, na začátku Vinohradské ulice, kde se napojí na existující, zhruba 100 metrů dlouhý úsek kolejí zde vybudovaný v rámci rekonstrukce Národního muzea a výstavby tzv. Muzejní oázy v roce 2018. Z opačné strany DPP připravuje stavbu tramvajové tratě Muzeum, která bude navazovat na stávající trať vedoucí ze Škrétovy do Vinohradské ulice. Tramvajová trať v prostoru náměstí bude postavena s osovou vzdáleností 19,5 metru podle architektonické studie schválené Radou hl. m. Prahy (RHMP) v roce 2019. Uprostřed mezi oběma kolejemi tak vznikne v horní části Václavského náměstí obdoba bulváru pro pěší.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na zhotovitele výstavby tramvajové tratě na Václavském náměstí činila 1,252 miliardy korun. Obdržené nabídky DPP vyhodnocoval podle jejich ekonomické výhodnosti na základě nejvýhodnějšího poměru nabídkové ceny a termínu realizace. Nabídková cena měla při hodnocení váhu 80 %, termín realizace 20 %. Nejlépe hodnocená nabídka podle těchto dílčích kritérií byla s nejnižší cenou a nejkratší celkovou dobou realizace, tj. nejnižším počtem kalendářních dnů.

Vizualizace: Jakub Cígler Architekti

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading