V Plzni se otevřela zrekonstruovaná vozovna Slovany, práce probíhaly za plného provozu

Rekonstrukce vozovny Slovany v Plzni odstartovala v listopadu roku 2020 a probíhala za plného provozu.

Ve čtvrtek 16. března se za účasti představitelů vedení města Plzně, dopravního podniku a zvaných hostů konalo slavnostní otevření zrekonstruované vozovny na Slovanech. Práce probíhaly za plného provozu a celková cena stavby je 1,8 mld. Kč, z toho více jak třetinu pokryla získaná dotace. Pro Plzeňské městské dopravní podniky je to jedna z největších akcí v novodobé historii společnosti.

Vozovna tramvají na Slovanech se poprvé otevřela v roce 1943, kde stála nejprve téměř osamoceně, postupně vznikaly v okolí budovy, až vozovnu obklopila celkově zástavba. V 60. letech vznikla další část vozovny a v 80. letech přirostla poslední část.

Kromě havarijního stavu všech budov byla problémem ve vozovně i nedostatečná kapacita pro odstav tramvají, absence technického vybavení pro údržbu vozů a také hluková zátěž vzhledem ke svému okolí. Nově se tak ve vozovně vybudovala myčka vozů, zařízení pro diagnostiku s obráběním kol, nové pracovní jámy a plošiny. Postavena byla i moderní administrativní budova. Celá vozovna je navíc navržena v konceptu modrozelené infrastruktury, který je založen na principu odpovědného nakládání s dešťovou vodou. Pro mytí tramvají je tak nově využívána dešťová voda, která je jímána do nádrže umístěné pod vozovnou. Vozovna má nyní průjezdné haly pro odstav tramvají o délce 124 metrů, ve kterých je možné nově odstavit 52 vozů o délce 33 metrů a 7 vozů o délce 15 metrů.

Nová moderní administrativní budova (foto: PMDP)

„Jednalo se o jednu z největších výzev, které jsme za posledních několik desítek let čelili, a musím říci, že jsme na výsledek náležitě pyšní. Nová vozovna poskytuje kvalitnější a modernější zázemí nejen pro tramvaje a údržbu, ale také pro všechny zaměstnance. Nemohu jinak než poděkovat všem, kteří se na rekonstrukci podíleli, včetně našich zaměstnanců, kteří ve velmi obtížných podmínkách výstavby zajistili bezvadný provoz MHD,“ říká Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

Slavnostní přestřižení pásky ve vozovně Slovany, 16.3.2023

„Podařilo se provést nejen nezbytnou modernizaci vozovny, ale také vybudovat areál, který snese ta nejpřísnější evropská měřítka. Skutečnost, že vozovna stojí jen pár desítek metrů od nedávno otevřeného TechToweru dokazuje, že projekty, které Plzeň v posledních letech realizuje, jsou na vysoké úrovni. Pevně věřím, že stavba potěší každého zaměstnance dopravních podniků, od managementu přes řidiče až po údržbáře. Protože, jestliže chceme Plzeňanům poskytovat kvalitní službu, musíme pro ni mít kvalitní zaměstnance,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech trvala 29 měsíců a podílelo se na ní okolo 950 osob. Projekt rekonstrukce vozovny dokonce získal první místo v prestižní soutěži Global Light Rail Awards v kategorii Nejlepší stavby nad 50 mil. eur.

OBRAZEM: Probíhající rekonstrukce plzeňské tramvajové vozovny Slovany

Martin Dufek / Dopraváček.eu, zdroj: PMDP

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading