Práce na rekonstrukci nádražní budovy v Teplicích jsou v plném proudu, první etapa skončí v závěru roku

Slavnostní zahájení rekonstrukce historické výpravní budovy v Teplicích proběhlo v úterý 13. září loňského roku.

Současná výpravní budova v lázeňském městě pod Krušnými horami pochází z roku 1858. Rozsáhlý objekt byl postaven v novorománském stylu, ve své době byl také sídlem soukromé Ústecko-teplické dráhy.

Stavební činnost na fasádě a střeše probíhá prakticky po celém jejím obvodu. Pracuje se jak na montáži nové střešní krytiny, tak na výměně oken. Současně se provádějí restaurátorské úpravy. Směrem ke kolejím se pak demontovalo zastřešení prvního nástupiště.

„V souvislosti s rekonstrukcí 1. nástupiště došlo k odstranění přístřešku včetně peronních sloupků, které procházejí obnovou. Probíhá intenzivní příprava na výluku prvního nástupiště, která začne 4. srpna a potrvá přibližně dva měsíce. Následovat bude výluka trakčního vedení, během které dojde k vybudování nového přístřešku,“ uvádí k rekonstrukci tisková mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

V první etapě dochází k obnově střech včetně krovů a celé fasády. Budou vyměněna také všechna okna a dveře. Součástí prací je i rekonstrukce 1. nástupiště, které bude řešeno bezbariérově se zvednutím nástupní hrany. Renovací prochází také historické zastřešení nástupiště a přilehlá kolej.

První etapa má skončit v závěru letošního roku. Akci zrealizuje společnost Chládek & Tintěra za 236,1 milionu korun. Stavba bude navržena ke spolufinancování z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) Evropské unie v rámci Národního plánu obnovy (NPO).

Rekonstrukce nádražní budovy v Teplicích (foto: Správa železnic)
Vizualizace rekonstruované nádražní budovy v Teplicích (zdroj: Správa železnic)

Nový vzhled budovy byl navržen po důkladném restaurátorském průzkumu a zohledňuje její památkovou ochranu. Objekt se očistí od nekvalitních dobových úprav a budou mu vráceny původní historické prvky. Navrženo je také obnovení historické barevnosti fasády kombinované s detaily v cihlové barvě, oplechování a kovové prvky budou tmavě šedé. Umělý šindel a plech na střeše nahradí šablony imitující dřívější břidlicovou krytinu.

Intenzivně pokračují také projektové práce na druhé etapě. Kromě kompletní rekonstrukce interiéru budovy bude zahrnovat například i vybudování nových parkovacích ploch nebo úprava trafostanice s instalací fotovoltaické elektrárny na její střeše.

Martin Dufek / Dopraváček.eu, zdroj a úvodní foto: Správa železnic

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading