Elektrobusy ujely v Hradci Králové přes milion kilometrů

Elektrobusy Dopravního podniku města Hradce Králové pokořily magickou hranici jednoho milionu ujetých kilometrů. První nákupy elektrobusů pro královéhradeckou MHD se odehrály v letech 2013–16, kdy si DP vozidla nejprve pronajal, a poté za výhodnějších podmínek odkoupil. Vždy se přitom jednalo o elektrobusy, které původně výrobci používali k testovacím účelům.

V září 2013 nasadil DP do provozu model SOR EBN 9,5 a v říjnu 2014 začal po městě jezdit elektrobus Škoda Perun 26 BBHE. V únoru 2015 pak následoval vůz SOR EBN 11 (první a třetí vůz výrobce SOR Libchavy spol. s r.o. a druhý vůz výrobce ŠKODA ELECTRIC a.s.), které DP využíval k testování a ověřování některých provozních parametrů. Po testování jezdily a jezdí i tyto vozy v běžném provozu na klasických linkách MHD.

V loňském roce dopravce pořídil dvecet plně klimatizovaných elektrobusů SOR NS 12 ELECTRIC. S jedním tímto vozidlem se mohli návštěvníci seznámit i na veletrhu CZECHBUS 2018, kde byl k prohlédnutí u stánku výrobce SOR Libchavy. Elektrobusy byly získány za pomocí dotací EU (15 ks v rámci projektu IROP 1 a 5 ks v rámci projektu IROP 2), kdy byla celková hodnota zakázky 246 mil. Kč. Součástí tendru bylo i dodání rychlonabíjecích stanic na konečných zastávkách. Přepravní kapacita těchto vozů je 100 cestujících, z nichž 35 má místo k sezení.

Právě nákupem nových elektrobusů a trolejbusů v roce 2018 hradecký dopravní podnik dosáhl poměru, kdy polovina vozů jezdí na elektrickou energii.

Elektrobus zapůjčený na Dni otevřených dveří v Pardubicích.

 „Vedle zvyšování celkové kvality poskytovaných služeb se intenzivně zaměřujeme i na ekologii městské hromadné dopravy. Co se týká e-mobility českých městských dopravních podniků, jsme v současnosti ve své kategorii na špici. Náš DP tak vlastní nejzelenější, tedy nejčistší, veřejnou dopravu v rámci celé České republiky. Podíl našich dopravních prostředků se ustálil na plánované energetické bilanci 50/50 (poměr vozidel s elektrickým a naftovým pohonem). Rovněž průměrným věkem vozového parku do sedmi let patří naše společnost k jedněm z nejmladších v rámci celé České republiky,“ řekl Zdeněk Abraham, ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové.

Na podzim loňského roku  Dopravní podnik města Hradce Králové zakoupil také devět parciálních trolejbusů značky Škoda 30 Tr – SOR TNB 12 od výrobce ŠKODA ELECTRIC a.s. Tato klimatizovaná vozidla jsou vybavena systémem rekuperačního brzdění, které umožní přeměnit pohybovou energii trolejbusu zpět na elektrickou. Pro cestující nechybí ani USB porty pro nabíjení.

Elektrobus zapůjčený na Dni otevřených dveří v Pardubicích.

Dopraváček, zdroj: DPHK

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading