Společnost ČSAD MHD Kladno pořídila čtrnáct nových autobusů pro linky MHD v Kladně

Čtrnáct nových autobusů s ekologickým pohonem na zemní plyn pořídila společnost ČSAD MHD Kladno na linky městské hromadné dopravy v Kladně. Jedná se o dvanáct autobusů Scania Citywide LF (délky 12 metrů) a dva kloubové vozy od výrobce SOR Libchavy s označením SOR NBG 18. Nové autobusy plánuje dopravce vypravit první školní den 1. září 2020.

Slavnostní předání nových autobusů proběhlo v pondělí 31.8.2020 za přítomnosti představitelů města, společnosti Scania a Arriva.

Vozy jsou vybaveny moderním elektronickým vnějším i vnitřním informačním systémem, mají povelový přijímač usnadňující orientaci nevidomým cestujícím a pro využití v budoucnu je ve vozidlech namontováno zařízení pro preferenci na křižovatkách. Řidiči jistě ocení průhlednou stěnu oddělující pracoviště řidiče od prostoru pro cestující. K dispozici je Wi-Fi připojení a USB porty pro nabíjení drobné elektroniky.

Celková obsaditelnost autobusů Scania Citywide je 80 cestujících, u vozu SOR NBG 18 je to 143 cestujících, z toho 57 sedících.

Interiér vozu Scania Citywide

Vnější polep nových vozů je podle nového jednotného vizuálu včetně nového loga schváleného Magistrátem města Kladna.

Ve vozidlech je namontováno zařízení na sledování aktuální polohy, které bude následně předávat data do chytrých označníků a aplikace Město Kladno.

Podle dopravce bude po zařazení nových autobusů do provozu celá městská hromadná doprava v Kladně obsluhována pouze nízkopodlažními autobusy. Na čtrnácti linkách zde autobusy ujedou za rok 2,3 milionu kilometrů a přepraví 10,5 milionu cestujících. Přeprava se řídí tarifem pro MHD Kladno schváleným Magistrátem města Kladna jako objednavatelem. Pro usnadnění přestupu z regionálních linek Pražské integrované dopravy jsou na linkách městské dopravy uznávány v omezené míře také jízdní doklady PID.

Nové autobusy byly pořízeny v rámci projektu BUS CNG Kladno 2019. Vedle 14 autobusů pro linky MHD v Kladně bylo pořízeno dalších 14 autobusů pro linky Pražské integrované dopravy. Zde se jednalo o vozy Iveco Crossway LE CITY 12M NP. Celková hodnota projektu je 180 mil. Kč, z toho příspěvek z Regionálního operačního integrovaného programu ITI je 153 mi. Kč a vlastní prostředky dopravce jsou ve výši 27 mil. Kč.

Dopraváček / Martin Dufek

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading