Změna provozu mezinárodních vlaků mezi Prahou, Brnem, Bratislavou a Budapeští

Provoz mezinárodních vlaků mezi Českou republikou a Maďarskem od 10. června 2022 omezuje rozsáhlý sesuv půdy na hlavní trati v úseku Szob – Nagymaros-Visegrad na území Maďarska. V tomto úseku, kterým běžně projíždějí i mezinárodní vlaky z ČR, je tak zcela zastaven provoz. Dálkové vlaky EuroCity a EuroNight aktuálně jezdí odklonem po trase přes Rajku a Győr a v souvislosti s tím je u nich potřeba počítat s prodloužením jízdní doby o 60 – 120 minut. Aby za místem odklonu nevznikala takto vysoká zpoždění, domluvily se České dráhy s partnerskými dopravci ZSSK a MÁV Start na úpravě dopravního modelu, který začne platit od pondělí 20. června. Tato změna pomůže zvýšit dochvilnost vlaků nejen v úseku mezi Budapeští a Bratislavou, ale také ve vytíženém českém vnitrostátním úseku mezi Brnem a Prahou. Oprava trati v poškozeném úseku v Maďarsku potrvá přibližně do konce srpna 2022.

Vzhledem k tomu, že již byl obnoven provoz na souběžné silnici, bude možné od 20. června zahájit v úseku Szob – Nagymaros-Visegrad provoz náhradní autobusové dopravy. Většina vlaků EuroCity Metropolitan / Hungaria pak bude zajištěna v úseku Praha hl.n. – Szob a zpět. V úseku Szob – Nagymaros-Visegrad bude zajištěna náhradní autobusová doprava, dále do stanice Budapest-Nyugati pu. bude možné využít regionální vlaky dopravce MÁV-Start. Z Prahy, resp. Brna až do Szobu pojedou vlaky EC 271, 273, 275, 277, 279 a 287, u těchto vlaků bude potřeba počítat s pozdějším příjezdem do Budapešti. Ve směru z Budapešti na Slovensko a do České republiky budou odjezdy asi o 35 minut dříve než obvykle (např. místo v 9:40 již v 9:07 hod.). Tento dopravní model bude platit pro vlaky EC 270, 272, 274, 276, 278 a 286 Metropolitan / Hungaria.

V celé trase Praha – Budapešť a tedy po odklonové trase přes Rajku a Győr i nadále pojedou vlaky EC 280 / 281 Metropolitan. Odklonem budou vedeny také vlaky EC 130 / 131 Báthory a noční vlaky EN 476 / 477 Metropol. Tyto vlaky nepojedou přes stanice Nové Zámky, Štúrovo, Szob, Nagymaros-Visegrad a Vac a v souvislosti s jízdou odklonem u těchto spojů bude i nadále potřeba počítat s prodloužením jízdní doby o cca 60 minut. Vlaky EC 130 / 131 pojedou v Polsku do a ze stanice Katowice. Vlak EC 130 bude v úseku Katowice – Terespol veden včas podle jízdního řádu (náhradní soupravou PKP Intercity), u vlaku EC 131 bude nutný přestup ve stanici Katowice do jiné soupravy.

Upravený jízdní řád zohlední delší jízdní dobu mezi Bratislavou a BudapeštíVlaky tak budou odjíždět z Budapešti dříve tak, aby v úseku z Bratislavy do Břeclavi a dále do Brna a Prahy, resp. do Ostravy, Katowic, Varšavy a Terespolu, jely včas.

Zdroj: České dráhy, foto: Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading