Letiště Praha plánuje postupnou výměnu rentgenů

Postupnou výměnu rentgenů na Terminálu 2 plánuje letiště v letech 2024 až 2026.

Cestující by při průchodu rentgenem s palubním zavazadlem nemuseli řešit, kolik tekutin si s sebou mohou vzít a zároveň by v kufru mohli ponechat elektroniku. Počítá s tím nový projekt Letiště Praha na výměnu detekčních technologií.

Vzhledem k prostorovým limitacím decentralizované kontroly na Terminále 1, není v současnosti možné tato zařízení implementovat do procesu detekčních kontrol cestujících, kteří odlétají do destinací mimo schengenský prostor.

Cílem je zvýšit komfort cestujících při bezpečnostní kontrole, říká Radek Kučera, výkonný ředitel Bezpečnosti Letiště Praha. „V plánu je pořízení rentgenů s počítačovou tomografií, které umožňují ponechat tekutiny i všechna elektronická zařízení uvnitř zavazadla. Díky této technologii bude také možné uvolnit pravidlo o deklaraci a přepravě tekutin s limitací objemu do 100 mililitrů.“

Cestující si v současné době na palubu letadla s sebou mohou vzít tekutiny v balení o maximálním objemu 100 mililitrů. Všechna balení musí být umístěna v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o maximálním objemu jednoho litru na osobu.

Foto: Letiště Praha

Zdroj: Letiště Praha, úvodní foto: Martin Dufek / Dopraváček.eu

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading