Bratislavský tříčlánkový trolejbus vyjel do zkušebního provozu s cestujícími

Trolejbus Solaris Trollino 24 úspěšně absolvoval testovací provoz bez cestujících a nyní postupuje do další fáze schvalování.

Od svého dodání najel tříčlánkový trolejbus bezmála 2 500 zkušebních kilometrů, z toho 1 250 kilometrů i se zátěží. Jeho homologační zkoušky potřebné pro vydání povolení k provozu se posunuly do další fáze, testovacího provozu s cestujícími. Jejím účelem je nejen ověření funkčnosti nezbytných prvků jako je například informační systém, ale také fungování dveřních či signalizačních systémů. Po dokončení této fáze testů už nic nebude bránit nasazení všech 16 trolejbusů do provozu.

Solaris Bus & Coach dodá ve spolupráci se Škodou Electric do Bratislavy 16 dvoukloubových vozidel Solaris Trollino 24 za téměř 17 milionu eur. Bratislavský dopravce plánuje nové kapacitní 24metrové trolejbusy nasazovat na linku číslo 71.

Nové Trollino pojme až 160 cestujících, z toho 60 sedících. Nad dveřmi v uspořádání 2-2-2-2-2 jsou umístěny senzory pro počítání cestujících. V klimatizovaných vozidlech nebude chybět WiFi připojení, USB porty pro dobíjení drobné elektroniky, LED osvětlení a informační panely. Kromě toho je instalován CCTV systém se 7 externími kamerami a 9 kamerami monitorujícími interiér. Trollino je poháněno dvěma trakčními motory o výkonu 160 kW. Na střeše druhého článku pak jsou umístěny trakční baterie dobíjené z trolejového vedení.

Osazení vozidla trakční výzbrojí provádí pracovníci společnosti Škoda Group. První karoserie trolejbusu Škoda Solaris 24m pro Dopravný podnik Bratislava byla do plzeňského závodu přivezena v březnu tohoto roku.

Trollino v areálu vozovny Karlov v Plzni dne 16.3.2023 (foto: Škoda Group)

Nový trolejbus Solaris Trollino 24 krátce po svém dodání do Bratislavy (foto: DPB)

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading