DPP začal ve stanici metra Nádraží Holešovice budovat nový výtah

Stavební práce potrvají do června letošního roku a vyžádají si maximálně tři víkendová omezení v podobě uzavření severního vestibulu stanice.

V současnosti je stanice metra Nádraží Holešovice bezbariérově zpřístupněna pouze zdvihací plošinou spojující nástupiště se severním vestibulem, tj. směr vlakové nádraží. Zařízení slouží primárně pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, resp. přepravu kočárků. Současné řešení je zastaralé, pomalé a málo kapacitní s nosností maximálně 400 kg. Velikost kabiny plošiny např. neumožňuje přepravu kola, protože se do ní nevejde a její rychlost je pouze cca 0,15 m/s. Výtah, který místo zdvihací plošiny ve stanici metra Nádraží Holešovice DPP vybuduje, zajistí násobně kapacitnější, bezpečnější a v neposlední řadě komfortnější bezbariérové zpřístupnění stanice metra Nádraží Holešovice. Výtah bude mít nosnost až 1000 kg, kapacitu až pro 13 osob a násobně vyšší rychlost 1 m/s. Při zdvihu necelých pět metrů dopraví cestující z nástupiště do vestibulu a naopak za zhruba pět vteřin, zatímco současné zdvihací plošině to trvá více než půlminutu.

Architektonické řešení výtahu – materiálů a barev – vychází z podmínek, které jsou dány současným stavem, provozními požadavky a použitými technologiemi. Kvůli sjednocení budou na stavbě použity stejné materiály jako ve stanici. Konstrukce výtahu bude v prostoru schodiště a v úrovni nástupiště obložená deskami z tryskané světlé jemnozrnné žuly. Vnitřek výtahu bude tvořen ocelovou konstrukcí s proskleným obvodovým pláštěm, a to včetně stropu. Sklo je bezbarvé, bezpečnostní a s průhledností cca 70 %. Dveře do výtahu budou v obou úrovních prosklené čirým sklem s rámy v nerezovém provedení, v úrovni nástupiště je k nim přisazený rozvaděč v nerezovém provedení.

Stavební práce realizuje společnost Brema, kterou DPP vysoutěžil jako zhotovitele loni ve veřejné zakázce. Předpokládaná cena výstavby činí necelých 19 milionů korun. Stavba probíhá za plného provozu stanice, pouze s lokálními zábory a vyloučením provozu v severním vestibulu ve třech víkendech. Po dobu stavby se stanice metra Nádraží Holešovice stane bariérovou. Výtah ve stanici Nádraží Holešovice plánuje DPP zprovoznit v průběhu letošního června.

Zdroj: DPP, foto: Petr Hejna – DPP

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading