Letošní plavební sezóna na Brněnské přehradě byla rekordní, lodě přepravily 306 tisíc cestujících

77. plavební sezóna na Brněnské přehradě skončí v neděli 29. října 2023. Flotila sedmi lodí dopravního podniku během ní přepravila 306 tisíc lidí, což je o 16 tisíc více než loni.

Od září vyplouvají lodě DPMB pouze o víkendech. Výjimkou a poslední možností se svézt budou blížící se podzimní prázdniny, které začínají 26. října 2023. Symbolické uzamknutí přehrady a rozloučení se sezónou se odehraje v neděli 29. října od 16 hodin v přístavišti Bystrc. Po krátkém ceremoniálu odpluje poslední loď 77. plavební sezóny. Všichni cestující při této příležitosti obdrží volnou vstupenku na první plavbu při zahajování příští sezóny v dubnu 2024.

Po ukončení provozu čeká lodě vytažení a pravidelná zimní údržba, během které pracovníci zkontrolují všechny systémy a provedou jejich údržbu, demontují baterie nebo obnoví nátěry.

„Zájem o lodní dopravu z velké části závisí na počasí. Letošní plavební sezóně k rekordu 306 tisíc cestujících výrazně pomohlo teplé září. Jen během tohoto měsíce jsme převezli téměř 40 tisíc lidí, což je více než dvakrát tolik, co loni. Nejvíce byly naše lodě zaplněné v červenci, kdy jsme přepravili více než 88 tisíc lidí a mnohdy jsme museli přidávat posilové spoje,“ říká Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Lodě DPMB najedou v průměru za sezónu 34 000 km, v provozu jsou 5 200 hodin. Trasa z přístaviště v Bystrci do Veverské Bítýšky je dlouhá 10 km, lodě ji ujedou za 70 minut a obslouží na ní 10 zastávek.

Martin Dufek / Dopraváček.eu, zdroj: DPMB

Leave a Reply

Discover more from Dopraváček

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading